Kövessen bennünket!
Foglaljon hozzánk időpontot applikációnkkal vagy +36 20 280 3939 +36 20 412 6828

Szakterületeink

Kardiológia

A kardiológia a szív-, és érrendszeri betegségek megelőzését, diagnosztikáját és kezelését foglalja magában. A szív-, és érrendszeri betegségek világszerte a vezető halálozási okok közt szerepelnek, különösen a szívkoszorúér-betegség és az abból fakadó szívizominfarktus révén. Ezekben a kórképekben nagy jelentőségű a verőérszűkület kialakulásához vezető főbb kockázati tényezők (magas vérnyomás, cukorbetegség, magas koleszterinszint) időbeli felismerése, és megfelelő kezelése, melyek közül több teljesen tünetmentesen is jelen lehet (pl. emelkedett vércukorszint vagy koleszterinszint).

Időbeli felismerés és hatékony kezelés során a verőérszűkület megállítható, a szív-, és érrendszeri események megelőzhetők. A modern diagnosztikus és terápiás lehetőségek hatására az elmúlt 50 évben a szív-, és érrendszeri betegségekből fakadó halálozás jelentős csökkenést mutat; ugyanakkor Magyarország sajnálatosan még mindig az Európai Unió átlagához képest kétszeres veszélyeztetettséggel bír.

MILYEN TÜNETEK ESETÉN JAVASOLT KARDIOLÓGIAI VIZSGÁLAT?

 • Mellkasi nyomó-szorító fájdalom, mely terhelésre fokozódik, pihenésre szűnik (angina pectoris);
 • mellkasi fájdalom, mely az állba, bal karba, vállba sugárzik;
 • légszomj, nehézlégzés, mely terhelésre fokozódik;
 • alsó végtagok szimmetrikus ödémás duzzanata, dagadása;
 • indokolatlan, jelentős csökkenés a terhelhetőségben;
 • ájulás, eszméletvesztés;
 • megállapított szívbetegség esetén: szívinfarktus után, koszorúér-tágítás/szívműtét után, pacemaker beültetés esetén, csökkent szívteljesítmény esetén, billentyűprobléma esetén;
 • egyenes ági rokon fiatalkori szívbetegsége esetén;
 • több rizikótényező együttes jelenlétében (magas vérnyomás, dohányzás, cukorbetegség, emelkedett koleszterinszint);
 • tünetmentesen szűrés, megelőzés jelleggel.

A Tagore Medical Centerben jelenleg az alábbi kardiológiai vizsgálatok végezhetők:

KARDIOLÓGIAI SZAKVIZSGÁLAT

A kardiológiai szakvizsgálat során szakorvosaink kikérdezik a pácienst a kezelést igénylő panaszai jellegéről, súlyosságáról, provokáló és enyhítő hatásokról, és a megjelenés idejéről. Áttekintik a releváns kórtörténeti adatokat, korábbi vizsgálati eredményeket, leleteket, az alkalmazott gyógyszeres kezeléseket, a konzultációt pedig a vizsgálatok követik.

Kérjük, minden alkalommal pontosan jegyezze fel az alkalmazott gyógyszeres kezelést a gyógyszer pontos gyári nevének, dózisának és alkalmazás gyakoriságának rögzítésével, mivel a szakorvosi konzultációnak fontos része az alkalmazott gyógyszeres kezelések áttekintése.

A konzultációt követően a panaszok alapján fókuszált fizikális vizsgálat (hallgatózás, tapintás) következik a klinikai jelek felismerésére. Ezt követően kétoldali vérnyomásmérést végzünk a két felkaron mért vérnyomások rögzítésére, és az esetleges oldalkülönbségek felderítésére.

A vizsgálatot 12 elvezetéses nyugalmi EKG vizsgálattal zárjuk, mely megmutatja a nyugalmi szívfrekvenciát, a szívritmus típusát és jellegét. A szív elektromos működésének jellemzői utalhatnak vérellátási zavarra, magas vérnyomásra, csökkent szívpumpa-működésre, szívritmuszavarra.

KARDIOLÓGIAI SZAKVIZSGÁLATI KONTROLL

Amennyiben hat hónapon belül (rendelőnkben végzett kardiológiai vizsgálatot követően) szükséges ismételt konzultáció, további szakvizsgálat, gyógyszeres terápia-módosítás vagy mellékhatás miatti egyeztetés, ezt kardiológiai kontrollvizsgálat formájában veheti igénybe, kedvezményes áron.

SZÍVULTRAHANG VIZSGÁLAT

A szívultrahang vizsgálat az egyik legfontosabb, veszélytelen, non-invazív, kardiológiai alapvizsgálat, mellyel a szív pumpáló-, és vérbefogadó működését, izomzatának vastagságát és összehúzódó-képességét vizsgálhatjuk a mellkas különböző vizsgálati pontjaiból.

A szívultrahang vizsgálaton továbbá képet kaphatunk a billentyűk állapotáról és működéséről, valamint a szív és tüdő kapcsolatáról a keringés tekintetében. Tetten érhetők jelentős vérellátási problémák (pl. lezajlott szívinfarktus), billentyű-zavarok, a szív kitágulásával és legyengülésével járó állapotok. A módszer alkalmas számos kezelés szívre gyakorolt hatásának követésére (pl. koszorúér-tágítás, vérnyomás-beállítás, szívelégtelenség terápia), bizonyos betegségek (pl. billentyű-problémák) romlásának, természetes lefolyásának követésére.

A Tagore Medical Centerben egy professzionális Philips Affiniti 70 típusú szívultrahang készülékkel garantáljuk a pontos vizsgálatot.

A csúcskategóriás ultrahang-berendezés olyan innovatív képességekkel is fel van szerelve, mint az automatikus kontúrelmozduláson alapuló strain elemzés, mellyel - igény esetén - szívműködését számítógépes szimuláció segítségével elemezhetjük. Szívultrahang vizsgálatot csak szakorvosi konzultációt követően, az előzmények pontos áttekintése, és a panaszok részletes feltérképezése után végzünk, önmagában ez a vizsgálat konzultáció nélkül nem igényelhető.

TERHELÉSES EKG VIZSGÁLAT

A nyugalmi EKG vizsgálat a szív elektromos működését nyugalomban elemzi, azonban sok kardiológiai jellegű panasz és kóros eltérés terhelés hatására provokálódik. Ezért nagy jelentőségű ezen állapotok megítélésében a terheléses EKG vizsgálat.

A terheléses EKG vizsgálat során előre meghatározott protokollok szerint növekvő terheléses intenzitással figyeljük a szív terhelésre adott válaszát (szívfrekvencia, vérnyomás) a vérellátást jellemző EKG-eltérésekkel együtt.

Továbbá alkalmas lehet bizonyos szívbetegségek mellett:

 • az egyén általános fizikai terhelhetőségének, fittségi állapotának felmérésére (legyengült szívteljesítmény, billentyűbetegségek, sport-kardiológiai mérések),
 • bizonyos panaszok megjelenésének objektív elbírálására,
 • egyes ritmuszavarok jellemzőinek pontosítására.

A terheléses vizsgálatot modern, teljesen digitális BTL Terheléses EKG-rendszeren végezzük, vezeték nélküli jeltovábbításra alkalmas terheléses EKG berendezéssel (BTL Flexi EKG).

A Tagore Medical Centerben futószalagos és kerékpár-terheléses módszer egyaránt rendelkezésre áll. Előbbit jó terhelhetőségű, ízületi problémával nem bíró betegeknek, és szűrésre jelentkező egészséges egyéneknek javasoljuk, míg utóbbi bizonytalanabb egyensúlyú, gyors gyaloglásra vagy futásra nem képest betegeink számára javasolt.

Kérjük, terheléses vizsgálat esetén hozzon magával kényelmes edzőcipőt, laza sportruhát a komfortos terhelés biztosítására!

Terheléses EKG vizsgálatot csak szakorvosi konzultációt követően, az előzmények pontos áttekintése és a panaszok részletes feltérképezése után végzünk, önmagában ez a vizsgálat konzultáció nélkül nem igényelhető.

ALSÓ VÉGTAGI ÉRSZŰKÜLET VIZSGÁLAT (BOSO ABI)

A verőérszűkület-betegség nem csupán a szív koszorúereit érintheti, hanem az alsó végtagok verőér-hálózatát beszűkítve alsó végtagi érbetegséget okozhat, melynek legsúlyosabb formájában a végső megoldás sokszor a végtag-amputáció.

Magyarországon évente körülbelül 6 000 amputációs eset történik, melynek közel fele megelőzhető lenne a sokszor tünetmentes alsó végtagi érbetegség időben történő kiszűrése és kezelése révén. Az alsó végtagok megfelelő keringését egy egyszerűen mérhető, pontos paraméterrel jellemezhetjük, melyet boka-felkar indexnek (ABI) hívnak. 0,90 vagy ennél kisebb érték alsó végtagi érszűkület jelenlétét mutatja, 0,5 alatti értéknél már igen súlyos, nyugalmi keringési zavar valószínű a lábakban.

A boka-felkar indexet a Tagore Medical Centerben automata, a négy végtagot együtt vizsgáló BOSO ABI módszerrel elemezzük, melyet szükség esetén doppleres módszerrel megerősíthetünk, pontosíthatunk.

A BOSO vizsgálóeszköz az ABI mérés mellett elemzi a szívből kiinduló fő verőér (aorta) falának rugalmasságát (aorta PWV), mely rugalmasság (aortic stiffness) a verőérszűkület és a szív-, és érrendszeri események egyik független előrejelzője. 10,0 m/s feletti érték merevebb, csökkent rugalmasságú aortát mutat, mely a beteget magasabb kockázati csoportba sorolja.

KOCKÁZATBESOROLÁS KOLESZTERINSZINT ALAPJÁN ÉS EGYÉNRE SZABOTT KEZELÉS ELINDÍTÁSA

A társbetegségei és a rossz koleszterin (LDL koleszterin) szintje alapján meghatározzuk az Ön személyre szabott szív és érrendszeri kockázatát és tájékoztatjuk az elérhető gyógyszeres kezelési lehetőségekről, melyek között szájon át szedhető gyógyszeres készítmények, és nagy hatékonyságú, elnyújtott hatású injekciós hatóanyagok vannak. 

PDF | Laikus Betegségismeret brossúra

PROFESSZIONÁLIS TESTÖSSZETÉTEL ELEMZÉS (INBODY 770)

Az elhízás népbetegség Magyarországon. Európai átlagban megdöbbentő, hogy hazánk a legsúlyosabban elhízott nemzetek között szerepel. Az elhízás tekintetében a legfontosabb rizikótényező a hasi (viscerális) zsírtömeg, mely a szív-, és érrendszeri eseményekkel direkt összefüggést mutat.

A diéta és rendszeres testmozgás óriási jelentőséggel bír az elhízással szemben, ugyanakkor ennek pontos követésére az egyszerű mérlegen történő súlymérés nem alkalmas. Professzionális igényeket kielégítő, részletes testösszetétel-elemzés segíthet a pontos állapot felmérésében, a változási célok kialakításában, és a változás eredményességének igen pontos követésében.

A Tagore Medical Centerben a professzionális testösszetétel-elemzést az Inbody 770 géppel végezzük.

A vizsgálat során mezítláb, alsóneműre vetkőzve szükséges a vizsgálógép megjelölt pontjaira állni, és a kezekbe fogva a marokérzékelőket a karokat oldalra kitartani. A gép az érintkezési pontok között több, független frekvencián méri az elektromos ellenállást (szöveti impedanciát), melyekből a testösszetétel-térkép felrajzolható.

24 ÓRÁS / 2 NAPOS / 7 NAPOS EKG MONITOROZÁS

Ritmuszavarok eredményes diagnosztikájában és hatékony kezelésében elengedhetetlen a rosszullét alatt készült EKG felvétel rögzítése, mert ez szolgáltat pontos bizonyítékot a ritmuszavar jellegének, típusának, kezelési módjának elbírálásához.  Az EKG-felügyeletet és rögzítést végezhetjük modern, kis méretű, a napi életvitelt nem akadályozó, digitális HOLTER EKG készülék alkalmazásával

Sokszor a kiterjedt panaszok ellenére a nyugalmi 12 elvezetéses EKG nem mutat kórós eltérést, és a betegek által megélt panaszok miatt az otthonukban megvalósított, akár napokig tartó folyamatos EKG-felügyelet vezet eredményre. Ezt a tartós EKG-felügyeletet és rögzítést végezhetjük modern, kisméretű, a napi életvitelt nem akadályozó, digitális HOLTER EKG készülék alkalmazásával, mely folyamatosan figyeli a szívműködést, és akár 7 napos EKG-felvételek rögzítésére is képes.

A tökéletes, zajszegény EKG-felvételek biztosítása érdekében a HOLTER monitorozást professzionális BTL H600 HOLTER EKG rendszerrel végezzük.

A vizsgálat során a mellkasra felhelyezett elektródák segítségével egy kis, derékra csíptethető EKG-monitort adunk ki, mellyel a beteg otthonába távozhat, és a megbeszélt idő után visszahozza a készüléket az intézményünkbe. A letöltött eredményről 2 héten belül kiértékelt eredményt biztosítunk.

2 HETES EKG ESEMÉNYNAPLÓ (WIWE VIZSGÁLAT)

Amennyiben a ritmuszavaros panaszok ritkán fordulnak elő (jellemzően kevesebb, mint heti gyakorisággal), lehetőségünk van egy EKG eseménynapló kiadására betegeink részére. Ezzel a kis és okos eszközzel rögzíthetők a panaszok alatti EKG-ritmusok, mely közelebb hozhat a pontos diagnózishoz és eredményes kezeléshez. Az EKG eseménynapló monitorozásra a WIWE készüléket alkalmazzuk, melyet jellemzően 2 hét időtávra kiadunk.

24 ÓRÁS VÉRNYOMÁS MONITOR

A magas vérnyomás a legtöbb halálesetért felelős rizikótényező, ezért az optimális vérnyomás-kontroll óriási jelentőségű a napi gyakorlatban. Ugyanakkor a szakorvosi rendelőben sokszor beteginknél az otthon mért vérnyomás-értékekhez képest lényegesen magasabb értéket mérünk. Annak eldöntésére, hogy ez az érték csupán az orvos miatt kiváltott stressz-reakció (fehérköpeny-szindróma) vagy valós, kezelést igénylő magas vérnyomás objektív, pontos otthoni vérnyomás-ellenőrzés szükséges.

A Tagore Medical Centerben a tartós 24 órás vérnyomás-ellenőrzést BTL ABPM készülékkel végezzük, melyet jellemzően 24 órás időtartamra adunk ki betegeink számára.

1 HÓNAPOS DIGITÁLIS VÉRNYOMÁSNAPLÓ

Amennyiben az egynapos, folyamatos vérnyomásnapló (ABPM) nem elegendő a kezelés megfelelő beállításához, vagy az új terápia hatékonysága hosszabb időintervallumban követendő, rendelkezésre áll olyan digitális, a mérésekből számítógépes összesítést és kiértékelést készítő okos vérnyomásmérő (OMRON EVOLV), mellyel ezt a speciális igényt ki tudjuk elégíteni.

HBA1C GYORSTESZT-ELEMZÉS

A cukorbetegség szűrése és optimális kezelése minden szív-, és érrendszeri eseményen átesett betegnél kötelező, és minden nem cukorbeteg egyénnél szűrőszinten elvégezhető. A 3 havi átlagos vércukorszintet jelző HBA1C elemzés validált gyorsteszttel alkalmas a cukorbetegség lehetőségének kiszűrésére, mely azonnali eredményt szolgáltat egy csepp ujjbegyből vett vérmintából.

PACEMAKER-KIOLVASÁS, PROGRAMOZÁS 

A Tagore Medical Centerben lehetőségünk van pacemaker beültetésen átesett betegeknél a pacemaker kiolvasására, a program módosítására, és a pacemaker hatékonyabb beállítására. A programozáshoz szükségünk van a beültetett pacemaker pontos típusára, gyártójára.

A kardiológiai vizsgálatokhoz kapcsolódó egyéb kiegészítő vizsgálatok:

 • Nyaki erek (carotis) color Doppler vizsgálata
 • Pajzsmirigy, nyálmirigyek, nyaki nyirokcsomók és lágyrészek vizsgálata
 • Hasi és kismedencei ultrahang

 

Dr. Dósa Andrea Belgyógyász, kardiológus főorvos
Értékelés: 4.99
Dr. Harmati Gábor Ph.D Kardiológus adjunktus
Értékelés: 5
Dr. Harsányi Krisztián Kardiológus szakorvos, sportorvos
Értékelés: 5
Dr. Kató Ferenc Gábor Kardiológus, belgyógyász szakorvos, adjunktus
Értékelés: 4.9
Dr. Kelemen Barbara Kardiológus, belgyógyász főorvos
Értékelés: 5
Dr. med. habil. Aradi Dániel Ph.D Kardiológus főorvos, egyetemi docens, orvosigazgató
Értékelés: 4.94
Dr. Óvári Péter Kardiológus szakorvos
Értékelés: 5
Dr. Tihanyi László Belgyógyász, kardiológus osztályvezető főorvos
Értékelés: 4.9
Dr. Varga Zsuzsa Kardiológus, belgyógyász szakorvos, szívultrahang specialista
Értékelés: 5

Időpontfoglalás

Kedves Páciensünk!

Kérljük, kattintson az itt található gombra az online időpontfoglaláshoz.

Időpontfoglalás telefonon:
munkanapokon 9:00 és 17:00 óra között lehetséges.

Telefonszám: 06 20 280 3939

Vissza
X Tagore Med - Széchenyi 2020