Kövessen bennünket!
Foglaljon hozzánk időpontot applikációnkkal vagy +36 20 280 3939 +36 20 412 6828

Szakterületeink

Diabetológia

A diabetológia a cukorbetegséggel, illetve a diabétesz megelőzésével, gyógyításával foglalkozó szakterület. A cukorbetegség a világon a leggyakoribb anyagcsere-betegség, mely számos szövődménnyel járhat, erősen rontva a beteg életminőségét és életkilátásait.

A cukorbetegség a szervezet anyagcseréjének krónikus betegsége.  A betegség oka a hasnyálmirigy által termelt inzulin hiánya és/vagy a szervezet inzulinnal szembeni érzéketlensége. Az inzulin hiánya vagy elégtelen hatása miatt a sejtek nem képesek a glükóz felvételére, a vércukorszint megemelkedik, és ez súlyos érrendszeri és idegrendszeri károkat eredményez.  

A diabétesz típusai okok szerint:

1-es típus: a betegség oka a hasnyálmirigy Langerhans-szigeteiben az inzulintermelő béta-sejtek pusztulása.  Jellemzően gyermek vagy serdülőkorban lép fel, ilyenkor a szervezetben kevés az inzulin, vagy teljesen hiányzik, így  a betegség csak inzulinpótlással kezelhető.

2-es típus: a betegség kialakulásának középpontjában az inzulinrezisztencia áll. Kezdetben vércukoreltérés nem jelentkezik a hasnyálmirigy fokozott inzulintermelése miatt. A betegség előrehaladtával a hasnyálmirigy inzulin-elválasztása elégtelenné válik az inzulinrezisztenciához képest, ekkor alakul ki csökkent glukóz-tolerancia, majd diabetes.

Másodlagos cukorbetegség: számos betegséghez, genetikai eltéréshez társulhat, és okozhatja számos gyógyszer is.

 

A diabetológiai szakvizsgálat és a kezelés:

Az első konzultáció alkalmával a diabetológus szakorvos alaposan kikérdezi a panaszairól, feltérképezi a tüneteit, és elvégzi a diagnosztikai vizsgálatokat. A kezelés menetét egyénre szabottan, a betegség hátterétől, stádiumától és az egyéb körülményektől függően alakítja ki.

Centrumunkban kiemelt figyelmet szentelünk a cukorbetegség optimális kezelésének, mely során az ér- és idegrendszeri szövődmények hatékonyabb megelőzését célozzuk a legmodernebb, betegre szabott kezelési javaslatokkal. Szükség esetén dietetikus és diabetológus szakasszisztens segíti a helyes étrend és a megfelelően karban tartott vércukorháztartás elérését.

 

Dr. Havasi Anett Belgyógyász, nefrológus, diabetológus, hipertonológus adjunktus
Értékelés: 5
Dr. Hermányi Zsolt Belgyógyász, diabetológus, endokrinológus főorvos
Értékelés: 5

Időpontfoglalás

Kedves Páciensünk!

Kérljük, kattintson az itt található gombra az online időpontfoglaláshoz.

Időpontfoglalás telefonon:
munkanapokon 9:00 és 17:00 óra között lehetséges.

Telefonszám: 06 20 280 3939

Vissza
X Tagore Med - Széchenyi 2020