Kövessen bennünket!
Foglaljon hozzánk időpontot applikációnkkal vagy +36 20 280 3939 +36 20 412 6828

Blog

Tegyen Ön is szíve egészségéért! Mi az amit a kardiológiai vizsgálatokról tudni érdemes?

Minden év szeptember 29-én ünneplik a Szív Világnapját, míg a Magyar Kardiológus Társaság ezt a napot szeptember hónap utolsó vasárnapján tartja. A világnap célja, hogy felhívja a figyelmet a szív- és érrendszeri megbetegedésekre és azok leküzdésére. Ez a nap mindannyiunk számára lehetőség arra, hogy megálljunk egy pillanatra és átgondoljuk életünket: vajon jó irányban halad az egészségi állapotom? Törődöm-e eleget magammal és testi-lelki egészségemmel? Odafigyelek a megelőzés fontosságára? 

Az egészség több, mint szerencse: aktív hozzáállást igénylő folyamat, melyben mindenki felelősséggel tartozik saját magáért és szeretteiért. Szívünk egészsége életünk záloga: jelenleg Magyarországon minden második halálesetért szív és érrendszeri esemény felelős. Ugyanakkor a szív és érrendszeri események döntő többsége megelőzhető: ha hatékonyan kontrolláljuk rizikófaktorainkat, elkerülhetőek a szövődmények. 

A szív egészsége elengedhetetlenül fontos, a megfelelő állapotfelmérésben vannak segítségünkre a kardiológiai vizsgálatok. Kardiológus szakorvosaink többféle szívvizsgálatot rendelhetnek el pácienseiknek, amely számukra érthetetlen és néha akár ijesztő is lehet. Az egyes tesztek pontos jelentésének és működésének részletes tájékoztatásával talán megnyugtathatjuk és bátoríthatjuk pácienseinket, hogy szükség szerint és rendszeresen vizsgáltassák ki magukat.

EKG

Az EKG egy 10 másodperces, valós idejű pillanatfelvétel a szív elektromosságáról. A vizsgálat során a fekvő helyzetben lévő páciens mellkasára 12 darab elektródát helyezünk el. Ez ahhoz hasonlítható, mintha 12 kamerát adnánk az orvos kezébe, hiszen az elektródákon keresztül teljes képet kap a szív egészéről. A vizsgálat megmutatja mennyire egészséges az izom a pitvarban és a szív felső és alsó kamráiban.

Szívultrahang

A szív ultrahangos vizsgálata arra szolgál, hogy orvosaink valós időben, részletesen lássák a páciens szívműködését. A vizsgálat átfogó képet ad arról, hogy mekkora és milyen a szív mérete és alakja, hogyan mozognak a falak, hogyan áramlik át a vér a szív billentyűin kamráról kamrára, majd a test többi részére.

Terheléses EKG vizsgálat

A terheléses EKG vizsgálat egy stresszteszt, melynek lényege, hogy megpróbálunk rálátni mi történik, ha terhelés alá helyezzük a Páciens szívét. Ezt a stressz helyzetet fizikai aktivitással érhetjük el. Rendszerint biciklizés vagy futás közben vizsgálják orvosaink a szívműködést, mely során megállapítható, hogy a szív képes-e lépést tartani a terhelés során. Amennyiben nem, a fő ok általában az, hogy a szívben nem megfelelő a véráramlás és nem tud elég oxigént felvenni. Ez a probléma utalhat a szívet vérrel és oxigénnel tápláló artériák elzáródására.

A rendszeres kardiológiai kivizsgálás 35 év felett javasolt. Amennyiben részletes vizsgálatot szeretne, jelentkezzen be tapasztalt kardiológus szakorvosaink egyikéhez!

X Tagore Med - Széchenyi 2020