Kövessen bennünket!
Foglaljon hozzánk időpontot applikációnkkal vagy +36 20 280 3939 +36 20 412 6828

Szakterületeink

Urológia

Napjainkra az urológia talán az egyetlen orvosi szakterület, mely továbbra is egyben vizsgál egy összefüggő szervrendszert, a vizelet kiválasztás szerveit, a vesétől a húgycsőig. Az urológia alapvetően a vizelet kiválasztás és vizeletürítés szerveivel foglalkozik, valamint a férfi ivarszervek és potencia működési zavaraival.

Férfiak és nők esetében a vesétől egészen a húgyhólyagig azonos megbetegedések fordulhatnak elő. Élesen elválik a két nem kezelése a férfiak esetében a prosztata és a férfi nemi- és ivarszervek tekintetében.

Minden esetben, amikor a vizeletürítés alkalmával tüneteket észlelünk (fájdalom, csípő érzés, megváltozott vizelési gyakoriság, mennyiség, vizelet színe, vér megjelenése a vizeletben) érdemes urológus szakorvossal konzultálnunk.

Mikor forduljak urológushoz?

Messze leggyakoribb urológiai megbetegedések a húgyúti fertőzések különböző formái, melyek együtt járnak az adott szerv gyulladásával is. Ilyen a húgyhólyag gyulladása, a vesemedence gyulladás, a prosztatagyulladás, de akár a húgycső gyulladása is. Ezen kórképek hátterében az esetek elsöprő többségében valamilyen fertőzést okozó baktérium áll. Ritkán vírus és gomba fertőzések is előfordulnak. Rendszerint irritáló tüneteket okoznak, mint csípő, égető fájdalom vizeletürítéskor, derékfájdalom, here-, alhasi- vagy gáttájéki tompa fájdalom.

A fertőzések enyhébb esetekben zavaró irritáló panaszokkal járnak, súlyosabb esetekben hidegrázást, lázat is okozhatnak, amikor akár sürgős kezelés is indokolt lehet. Mindenképp javasolt a szakorvosi vizsgálat, mely egyszerű tesztek, fizikális- esetleg ultrahangos vizsgálatok révén segítenek a megfelelő terápia elindításában.

Amennyiben - férfiak esetében - potenciazavart, nemi / ivarszervi működés tekintetében változást, panaszt észlelünk, illetve - nők esetében - kismedencei fájdalommal, vizeléssel kapcsolatos kisugárzó fájdalmat, egyéb panaszt tapasztalunk, szintén javasolt urológus szakorvost felkeresnünk.

A vese megbetegedésének tünetei lehetnek a deréktáji fájdalom, megváltozott vizelet és vizelési szokások, míg daganatos betegsége kezdetben többnyire leginkább tünetmentes, mindkét nemet érinthetik.

Férfiak esetében egy külön kiemelt terület a prosztata jóindulatú megnagyobbodása, mely sajnos a legtöbb férfit érinti – jellemzően - 45 éves kortól kezdődően, kisebb vagy nagyobb mértékben. Tipikus tünetei a nehezen induló vizelet (főleg reggeli órákban), a gyakori, kismennyiségű vizeletürítés illetve akár a teljes vizeletelakadás. Kezelése mindenképp urológus szakorvos feladata, hiszen hosszú távú következményei a húgyhólyagot és a vesét is veszélyeztetik. Míg korai felfedezése esetén ez az elváltozás többnyire gyógyszeresen kezelhető, biztonsággal követhető.

A prosztatarák többnyire tünetmentes, szűrővizsgálatokkal azonban időben felfedezhető, kialakult és korán felfedezett esetben pedig jó eséllyel gyógyítható. Amennyiben a családban férfi rokonnál előfordult prosztatarák vagy egész egyszerűen pusztán életkorunk alapján (leginkább 50 év felett) szeretnénk ilyen irányú vizsgálatot, mindenképp javasolt a szakorvosi konzultáció.

A here leggyakoribb megbetegedései többnyire jóindulatú, fertőzéses, gyulladásos betegségek, folyadékgyülemek kialakulása, cisztaképződés. A heredaganat előfordulása leginkább a fiatal felnőttkorban jellemző (20-30 éves kor), de bármely életkorban kialakulhat. Kezdetben gyakran tünetmentes.

A férfi külső ivarszervek, a hímvessző elváltozásai dominánsan jóindulatú megbetegedések, azonban bárminemű alaki-, funkcionális- vagy éppen bőrelváltozást tapasztalunk, javasolt a szakorvosi tanács kérése, mivel ritka esetekben előfordulhatnak rosszindulatú vagy éppen beavatkozást igénylő megbetegedések is. Ez a terület gyakori metszéspontja a bőr és nemi betegségekkel foglalkozó társszakmának is, mely esetekben további szakorvosi konzultációra is lehetőség van.

Nők esetében, túl a – mindkét nemet érintő – vese és felső húgyúti betegségeken, az alsó hasi- illetve kismedencei panaszok, fájdalmak esetében az urológia a nőgyógyászat egyik legfontosabb határterülete, társszakmája. Amennyiben a panaszok a vizeléssel is bármilyen vonatkozásban összefüggést mutatnak, mindenképp javasolt urológus szakorvosnál kezdenünk a kivizsgálást.

Az inkontinencia mindkét nemet érintő, jelentős szociális hátránnyal is járó probléma, melynek diagnosztikája szintén az urológia feladata. Legtöbb esetben létezik az életminőséget jelentősen javító vagy akár gyógyulást kínáló kezelés. Sajnos napjainkban is sokszor elhallgatott, szégyenérzettel társuló problémáról van szó, mellyel érdemes szakorvos tanácsát kérni és a legtöbb esetben nem szükséges vele együtt élni.

Urológiai ultrahang vizsgálatok

Az urológiai ultrahang vizsgálatok célterülete a vese, húgyhólyag, illetve férfiak esetében a prosztata és a nemi szervek (here, mellékhere, ondóvezeték). Nők esetében fontos határterületet képezve a nőgyógyászattal.

A vese ultrahang vizsgálata során fény derülhet számos vesét érintő megbetegedésre, a daganatos betegségektől, a veseüregrendszeri elváltozásokon át a kőképződésig, sokszor komplett diagnosztikát eredményezve, bizonyos esetekben fontos alapját képezve további diagnosztikai vizsgálatok szükségességének (pl. CT vizsgálat) a teljes diagnózis érdekében.

A húgyhólyag ultrahang vizsgálata során fontos információk nyerhetőek a vizeletürítési problémák esetleges okairól, azok következményeiről, mérhető a maradék vizelet mennyisége, mely sok panasz és tünet közös alapját képezheti. Megállapíthatóak a húgyhólyag falának egyes elváltozásai és esetleges kő jelenléte is.

A prosztata ultrahang vizsgálata, az úgynevezett „transzrektális ultrahang vizsgálat”, mely végbélen keresztül történik (TRUS – TransRectal UltraSonography) a férfiak leggyakoribb urológiai megbetegedéseinek, a prosztata betegségeinek legfontosabb vizsgálóeszköze. A prosztata pontos méretének megállapításán túl (mely kizárólag ezzel a módszerrel mérhető) számos megbetegedés igazolására alkalmas, beleértve úgy a messze leggyakoribb jóindulatú prosztata megnagyobbodást, mint a prosztata daganatos megbetegedés gyanújának felvetését.

A here és mellékhere vizsgálata hasznos segítség mind a here és mellékhere gyulladásos betegségének diagnosztikájában, mind a here daganatos megbetegedéseinek kimutatásában. Folyadékgyülemek, cisztaképződések, meszesedések is precízen kimutathatóak, valamint a here eredetű fájdalmak tisztázásában is nagy segítséget nyújt.

TRUS (TRansrectal UltraSound) – a rektálisan végzett prosztata-ultrahang vizsgálat: ennek a speciális vizsgálatnak számtalan előnye van a hasfalon keresztül végzett prosztata-ultrahang vizsgálatokkal szemben és kiváló kiegészítő vizsgálat az urológus szakorvos eszköztárában. A TRUS vizsgálat az egyetlen vizsgálat mely nagy pontossággal képes megadni a prosztata térfogatát (méreteit, átmérőit). Kiváló minőségben teszi láthatóvá a prosztata alakját, állományát, szerkezetét, annak különböző zónáit. Felvetheti rosszindulatú elváltozások jelenlétét, nagy pontossággal megadva azok elhelyezkedését a  további vizsgálatokhoz, melyek során vagy konkrét diagnózis formájában megerősítésre kerül a daganatos elváltozás vagy kizárhatóvá válik ez az iránydiagnózis. Bizonyos jóindulatú elváltozásokat képes nagy pontossággal kimutatni, melyek megerősíthetik az orvos korábbi gyanúját bizonyos jóindulatú prosztata betegségek kapcsán. Képes lehet megjeleníteni az ondóhólyagokat, melyek szintén fontos kérdésekre adhatnak választ bizonyos esetekben és más ultrahang vizsgálati módszerrel ez a vizsgálati terület nem pótolható.

 

Mint ahogyan a klasszikus urológiai fizikális vizsgálat során az urológus szakorvos a végbélen keresztül tapintja meg a prosztatát, ugyanezen a vizsgálati úton lehet eljuttatni az ultrahang vizsgálófejét a prosztata közvetlen közelébe, mely – éppen a vizsgálat közvetlen közelsége miatt - a fenti előnyökkel jár. Fontos, hogy a vizsgáló eszköz az ujjnyi vastagságot sem éri el. A vizsgálat nem jár fájdalommal, ugyanakkor gyors, sugárzástól mentes és kiváló minőségű ultrahangos képi megjelenítést garantál a prosztatáról és annak közvetlen környezetéről. A TRUS prosztata ultrahang vizsgálat a komplett prosztata kivizsgálás részét képezi.

Urológiai vizsgálatok

Az általános urológiai vizsgálat része az alapos kórtörténet felvétele, az aktuális panaszok és tünetek körültekintő tisztázása és az azt követő fizikális és – szükség esetén ultrahangos – vizsgálat.

A vizsgálatokat részben megelőzően, részben azokat követően laboratóriumi kiegészítő vizsgálatokra is szükség lehet. A komplett diagnózis sokszor már a rendelőben kialakul, bizonyos esetekben a további kiegészítő vizsgálatok eredményeinek birtokában valósul meg.

A kontroll vizsgálatok leggyakrabban a diagnózis birtokában adott kezelés követésére hivatottak, bizonyos esetekben pedig egy adott betegség diagnosztikájában is tölthetnek be fontos szerepet. Nélkülözhetetlenek egyes urológiai daganatos betegségek követésében, azok biztonságos, kontrollált  kezelésében is.

DRV (digitális rektális vizsgálat): az urológia legrégebbi eszköze, a prosztata végbélen keresztüli tapintása, mely talán a leginkább közismert vizsgálat is egyben és amely valóban mai napig fontos, máshogyan nem pótolható információkkal szolgál az urológus számára (pl.: konzisztencia, felszín, részben méret). A fizikális vizsgálat fontos részét képezi.

Dr. Tóth Péter Urológus szakorvos
Értékelés: 5

Időpontfoglalás

Kedves Páciensünk!

Kérljük, kattintson az itt található gombra az online időpontfoglaláshoz.

Időpontfoglalás telefonon:
munkanapokon 9:00 és 17:00 óra között lehetséges.

Telefonszám: 06 20 280 3939

Vissza
X Tagore Med - Széchenyi 2020