Kövessen bennünket!
Foglaljon hozzánk időpontot applikációnkkal vagy +36 20 280 3939 +36 20 412 6828

Szakterületeink

Bőrgyógyászat

A bőrgyógyászat (dermatológia) a bőr és szarufüggelékeinek - a körömlemeznek és a hajnak-, valamint a kötőszövet betegségeinek diagnosztizálásával és kezelésével foglalkozik, de feladata a megelőző jellegű szűrések elvégzése is. A bőr nem csak kültakaró, hanem önmagában is fontos működést kifejtő szerv.  A bőr számos, belső szervi betegség indikátora is lehet, ezért a különböző bőrtünetek egyéb betegség diagnózisának felállításában is szerepet játszhatnak. A bőrgyógyászati vizsgálat során ezért első körben az anamnézis (kórelőzmény) felvétele történik meg, majd ezek után kerül sor a fizikális vizsgálatra, mely a bőr gondos áttekintését követően a nyálkahártyák vizsgálatára is kiterjedhet.  Palpatio (tapintás) segítségével tudjuk a bőrön elhelyezkedő képletek felszíni mélységét, valamint a nyirokcsomók állapotát megítélni. Szükség esetén mintavételre is sor kerül, pl. hám-körömkaparék, kenetvétel, illetve a szervezet belső funkcióinak ellenőrzése céljából laboratóriumi vizsgálat is szükséges lehet. Ezután felállításra kerül a diagnózis, megbeszélésre kerülnek a további lépések, az esetleges további vizsgálatok, illetve beavatkozások szükségessége is.

Általános bőrgyógyászati vizsgálatok, kórképek:

 • Anyajegyszűrés
 • Ekcéma
 • Atópiás dermatitis
 • Akne, pattanásos bőr
 • Hajhullás, hajas fejbőr betegségei
 • Körömbetegségek
 • Gombás, bakteriális, vírusfertőzések
 • Pikkelysömör
 • Allergiavizsgálat
 • Rozácea
 • Szemölcsök (Volkmann excochleatio, keratotomia, fagyasztásos eltávolítás)
 • Urticaria
 • Fibromák, jóindulatú bőrnövendékek eltávolítása

Anyajegyszűrés

A bőrgyógyászati konzultáció során dermatoszkóppal egy speciális, nagy nagyítást adó, és belső világítással ellátott eszközzel kerül sor a teljes testfelületen elhelyezkedő anyajegyek vizsgálatára. A vizsgálat fájdalommentes, melynek során már korai stádiumban felismerhetőek az anyajegyek kóros elváltozásai, de segítségével diagnosztizálhatóak a hámsejtekből kiinduló rákmegelőző állapotok, illetve daganatok is.

Az egyre gyakrabban előforduló bőrdaganatok – melanoma malignum, basalioma, planocellularis carcinoma -  miatt anyajegyeinket panaszmentesség esetén is évenkénti szűrővizsgálaton fontos  ellenőriztetni, hiszen a kezdődő bőrrák időben történő diagnosztizálása életet menthet.

Ekcéma

A bőr leggyakoribb gyulladásos betegsége, melynek során a bőr kipirosodik, viszket, valamint apró hólyagok is megjelenhetnek rajta. A vakarás során apró sebek keletkezhetnek, hámlás alakulhat ki, és a gyulladt területen felülfertőzés is megjelenhet. Ha sokáig fennáll, utcakőrajzolat (licehnifikació) keletkezhet, illetve fehér vagy barnás foltok is megjelenhetnek.

Kialakulásának hátterében számos ok állhat, melyek felderítése a hatékony terápia miatt lényeges. Szükséges lehet allergiateszt elvégzése, valamint a bőrtípusnak megfelelő bőrápolásról történő konzultáció is.

Atópiás dermatitis

Az atópiás dermatitis  veleszületett hajlamon (úgynevezett atópiás alkat) alapuló, krónikusan fennálló bőrgyulladás, fellángolások jellemzik. Kezelés nélkül hamar igen súlyossá válhat. A kiszáradt, felsebzett bőrfelületen kórokozók (pl. Staphylococcus aureus) telepedhetnek meg, melyek idültté teszik a gyulladást.

Az atópiás betegek körében nagyobb a valószínűsége a szénanátha, aszthma, más allergiás betegségek, kötőhártya-gyulladás (rhinoconjunctivitis) előfordulásának. Ezek a betegségek kezelés nélkül tovább súlyosbodhatnak.

A betegség fellángolásában külső (bőrrel közvetlen kapcsolatba kerülő) és belső (táplálék-eredetű) allergének játszhatnak szerepet, melyek azonosításához allergiatesztek végzése szükséges. A helyes bőrápolásnak kiemelt jelentősége van a tartós tünetmentesség megőrzésében, így a megfelelő bőrápolókról való konzultáció lényeges eleme a terápiának.

Akne, pattanásos bőr

A bőr faggyúmirigyekben gazdag területeinek gyakori megbetegedése – arcon, mellkason, háton - jelentkező nyitott és zárt comedok, gyulladt pattanások, súlyos esetben csomók jellemzik. Fontos az időben megkezdett megfelelő kezelés, hiszen ennek elmaradása nélkül akár tartós hegek kialakulásának lehetősége is fennáll.

A terápia beállításának minden esetben része a kozmetológiai tanácsadás, mely kiterjed a megfelelő dekorkozmetikumok használatára is.

Hajhullás, hajas fejbőr betegségei

A hajhullás fiziológiás folyamata szemmel nem látható, azonban számos ok fokozott hajhulláshoz, foltos hajhulláshoz vezethet.

Az egészséges hajat fedő szarulemezkék (kuticulák) szorosan illeszkednek egymáshoz, felszínük sima, ezért a haj egészségesen fénylő, tapintása selymes. Károsodott haj esetén viszont a felszínén sérül a kuticula, lemezkéi nem illeszkednek, szabálytalanul felemelkednek, a hajzat durva tapintatúvá válik, fényét elveszti, és a hajvégek felrostozódnak.

A bőrgyógyászati diagnózishoz a kóreredet tisztázásához diagnosztikai vizsgálatok mellett társzakmák bevonása, labor, ultrahang, illetve egyéb képalkotó vizsgálatok elvégzése is szükséges lehet.

Körömbetegségek

A legelterjedtebb körömbetegségnek a körömlemez gombás megbetegedései tekinthetők, melyek nem egyedül esztétikai problémát jelentenek. A környező bőrterületet megbetegítve, behatolási kaput jelentve egyéb kórokozóknak, a nyirokutakra terjedve akár magas lázzal járó orbánc kialakulásához is vezethet. A körömelemez eltérései egyéb bőrbetegségre, illetve belszervi betegségre is utalhatnak. A diagnózis pontos felállítása érdekében szükség lehet körömkaparék mintavételre is.

Gombás, bakteriális, vírusfertőzések

Változatos klinikai képpel jelentkezhetnek, a bőr felszínén gyulladt alapon lemezes nedvedző, majd pörkkel fedett hámlás, apró víztiszta vagy gennyes bennékű hólyagok alakulhatnak ki. Kezelésben a helyi kezelés mellett gyógyszeres terápia is szükséges lehet.

A hatékony kezelés érdekében kenet-, illetve hámkaparék-vétel történik; szükség esetén labor-, és vírusszerológiai vizsgálatokat végzünk.

Pikkelysömör

A bőrön ezüstös pikkellyel fedett, gyulladt plakkok alakulnak ki. Komplex, a bőr immunrendszerét érintő betegség, mely komorbiditásokkal (magas vérnyomás, a pajzsmirigy és bél gyulladásos betegségei, ízületi érintettséggel, és szénhidrát-anyagcsere zavarral)  is járhat. A népesség 1,5 %-át érinti.  

Leggyakrabban a könyökök, térdek felett, valamint a hajas fejbőrön jelentkezik, de testszerte apró, szóródott plakkok is kialakulhatnak. A betegség súlyossági foka alapján történik a terápia beállítása, szóródott tünetek esetén góckutatás elvégzése is javasolt. Ma már a pikkelysömör betegség súlyos stádiumban is tünetmentessé tehető.

Allergiavizsgálat

Allergiavizsgálatot számos bőrgyógyászati kórkép, pl. urticaria, atópiás dermatitis, kontakt allergiás dermatitis  esetén szükséges elvégezni. Nutritív, illetve inhalatív allergének felderítése vérvizsgálatból kontaktallergének tisztázása a bőrre felhelyezett protokoll szerint elvégzett és kiértékelt epicutan tesztből áll.

Rozacea

Felnőttkorban jelentkező mk. arcfélre, valamint az orrhátakra lokalizálódóan, kezdeti stádiumban bőrpír kialakulásával, majd hajszálértágulattal, gyulladt csomókkal járó bőrbetegség. A hatékony terápia beállításához Helicobacter pylori fertőzés tisztázása céljából laborvizsgálat is szükséges lehet. A kezelés során a pontos terápia beállítása mellett a megfelelő bőrápolás beállítása, és a diétás, valamint az életvezetési tanácsadás is fontos.

Szemölcsök

A bőr felszínén megjelenő, hirtelen növekedést mutató közönséges szemölcs esetén vaskos szarumasszával fedett, talpi lokalizációban fájdalmat is okozó növedék alakul ki. Ha csoportosan jelentkezik, ún. mozaikszemölcsről beszélünk.

A szemölcsök másik formája (az úgynevezett futó vagy uszodaszemölcs) gyorsan terjedő, apró, félgömbszerű növedékek formájában jelenik meg a bőrön. Keratolytikus - antiviralis lokalis kezelés mellett Volkmann excochleatio, illetve keratotomia végzésével helyi  fagyasztásos, vagy infiltrációs érzéstelenítést követően távolíthatók  el. Kiterjedt forma esetén belsőleg adott terápia is szükséges lehet. A nemi szerveken megjelenő vagy kiterjedt szemölcsök esetén laborvizsgálat egyéb társbetegség irányában kivizsgálás is szükséges.

Urticaria

A csalángöbcse (urtica) kialakulása esetén gyulladt, viszkető, ödémás, változó nagyágú göbök jelennek meg a bőrön, melyek kiterjedt forma esetén akár össze is folyhatnak. Az urtica a túlérzékenységi reakciók I-es típu­sába tartozó klasszikus tünet. A tünetek kialakulásáért a bőrben elhelyezkedő masztociták felelősek.  

A masztociták vagy hízósejtek alapvetően az elsődleges immunválasz sejtjei, melyek a külvilágból érkező ártalmas hatások elleni védekezésben játszanak szerepet. Túl erős környezeti hatások vagy nem jól szabályozott működés esetén az elsődleges immunválaszt meghaladva az adaptív immunválaszt is aktiválják. Különböző kiterjedésű csalánkiüté­sek kialakulása gyakori tünete az I-es típusú, valódi allergiás és álallergiás reakcióknak.

Ételek, gyógyszerek és rovarmérgek egyaránt leggyakrabban I-es típusú, valódi, IgE mediálta aller­giás reakciót váltanak ki. Az álallergiás reakciókban elsősorban ételadalé­kok és gyógyszerek szerepelnek kiváltó okként.  A háttér tisztázása céljából laborvizsgálatok, inhalatív, nutritív allergiavizsgálatok elvégzésére kerülhet sor, illetve képalkotó vizsgálatokat - hasi UH, mellkas RTG stb. -  valamint társzakmákkal történő konzultációt is javasolhatunk.

Fibromák, jóindulatú bőrnövedékek eltávolítása

Változó nagyságú és számú, általában a hajlatokban elhelyezkedő, bőrszínű, nyeles növedékek. A diatermiás kezelés során a fibromákat elektromos áram által létrehozott hőhatással távolítjuk el.  Apróbb növedékek esetén lidocain tartalmú krémmel vagy fagyasztásos, helyi módszerrel történik az érzéstelenítés, nagyobb fibrómák esetén injekciós érzéstelenítést végzünk.

Szívritmus-szabályozóval rendelkező pácienseknél kizárólag előzetes kardiológiai konzílium után végezhető el a kezelés.

Dr. Bradács Éva Bőrgyógyász, kozmetológus szakorvos
Értékelés: 5
Dr. Gerencsér Kinga Bőrgyógyász, kozmetológus főorvos
Értékelés: 4.91

Időpontfoglalás

Kedves Páciensünk!

Kérljük, kattintson az itt található gombra az online időpontfoglaláshoz.

Időpontfoglalás telefonon:
munkanapokon 9:00 és 17:00 óra között lehetséges.

Telefonszám: 06 20 280 3939

Vissza
X Tagore Med - Széchenyi 2020