Kövessen bennünket!
Foglaljon hozzánk időpontot applikációnkkal vagy +36 20 280 3939 +36 20 412 6828

Szakterületeink

Tüdőgyógyászat / Pulmonológia

A tüdőgyógyászat (pulmonológia) a tüdő megbetegedéseivel foglalkozó terület. Ide tartoznak a légutak, tüdőszövet betegségei, mint pl. tüdő és hörgőgyulladás, asztma kezelése. Emellett vizsgálja a tüdő vérkeringés betegségeit is, pl. tüdőembólia, magas tüdővérnyomás.  A tüdőbetegségek sok esetben más szervek betegségeivel együtt fordulnak elő, gyakran a szív és érrendszert is érintik.

Milyen panaszok esetén javasolt a tüdőgyógyászati vizsgálat?

 • Nehézlégzés, légszomj
 • Fulladás
 • Hosszan tartó köhögés
 • Fokozott légúti váladékképződés
 • Véres köpet megjelenése
 • COVID megbetegedést  követő elhúzódó panaszok esetén

A Tagore Medical Centerben az alábbi tüdőgyógyászati vizsgálatok érhetők el:

Tüdőgyógyászati szakvizsgálat

A pulmonológiai szakvizsgálat során a szakorvos kikérdezi a pácienst a panaszai jellegéről, súlyosságáról, tájékozódik a családjában halmozódó örökletes betegségekről és az életviteléről (dohányzik-e, dolgozik-e veszélyes anyagokkal, stb.) A fizikális vizsgálat során a tüdő meghallgatása, oxigén szaturáció mérés, szükség esetén légzésfunkciós vizsgálat következik. A javasolt további vizsgálatok megbeszélése után, az eredmények ismeretében a tüdőgyógyász gyógyszeres vagy gyógyszermentes kezelést javasolhat. A megelőzés mellett, (egészséges életmód, testmozgás, betegedukáció hangsúlyozva) a javasolt kezelések célja a tünetek enyhítése, ha lehetséges, akkor azok teljes megszüntetése.

Tüdőgyógyászati szakvizsgálat COVID szűréssel

1 hónapon belüli post-COVID állapot esetén a személyes vizit feltétele negatív antigén vagy PCR teszt eredmény. Amennyiben a beteg igényt tart rá, a teszt a Tagore Medical Centerben elvégezhető. A konzultáció során fizikális vizsgálat történik, a panaszok megbeszélése, korábbi leletek véleményezése, szükséges esetén további kivizsgálás javasolt (részletes laborvizsgálat, mellkas röntgen, kardiológiai vagy neurológiai szakvizsgálat).

Pozitív COVID szűrési eredmény esetén online konzultációra van lehetőség, mely során a panaszok tükrében COVID ellátási tapasztalattal rendelkező tüdőgyógyász szakorvos a további kezelések szükségességről tájékoztatja és betegutak szervezésében segíti önt.

Mellkas röntgen

A mellkas röntgen elvégzését követően tüdőgyógyász szakorvos véleményezi a felvételt. A vizsgálat fájdalommentes, alacsony sugárterheléssel jár. A röntgenvizsgálatok semmilyen előkészületet nem igényelnek, enni-inni szabad, a rendszeresen szedett gyógyszereit beveheti.

Légzésfunkciós vizsgálat (spirometria)

A vizsgálat során spirometer eszköz segítségével a be- és kilélegzett levegő térfogatát és áramlási sebességét méri a szakorvos. Az eredményekből következtetni lehet a tüdő aktuális légbevezető és kieresztő funkciójára, a tüdő oxigénfelvevő képességére, a hörgők esetleges szűkületére, a légző izmok állapotára. Alapvetően fontos vizsgálat a tüdőgyógyászati kórképek elkülönítésére, a kezelés hatásának lemérésére.

Spiroergometria (Terheléses EKG légzésfunkcióval együtt)

A Spiroergometria végzése során légző- és keringési rendszer együttes, terhelés alatti vizsgálatára van lehetőség. Ez a különleges vizsgálat számos, más módon fel nem mérhető információval szolgál a szervezet teljesítőképességéről, a szív állapotáról, esetleges koszorúér-problémákról, a tüdő teljesítőképességéről és a szervezet oxigén-szállító kapacitásáról. Alkalmazásával már igen korai szakaszban felismerhetők kóros eltérések, de felmérhető az adott egyén fizikális állapota, teljesítőképessége is. Míg a képalkotó vizsgálatok közül a CT a legérzékenyebb (ott is a már kb. 1-5 mm-t elérő elváltozások detektálhatóak), a spiroergometria már akkor is jelezhet eltérést, amikor a CT-n még nem detektálható a csökkent terhelhetőséggel összefüggésbe hozható elváltozás.

Segítheti tüdőbetegségek korai felismerését, de sportolók edzésprogramjának megalkotásához, sportolást kezdők teljesítőképességének objektív felméréséhez is nélkülözhetetlen eszköz.

A vizsgálat kellemetlenséggel nem jár, megközelítőleg 30-40 percet vesz igénybe, biciklin vagy futópadon EKG felügyelet mellett végezzük.

Mikor javasoljuk Önnek a Spiroergometria vizsgálatot?

 • Fulladás hátterének tisztázására
 • Ha terhelhetősége séta vagy fizikai aktivitás során csökken
 • Tüdőbetegség optimális kezeléséhez, edzésterv kialakításához
 • Lezajlott koronavírus fertőzés után a fulladás hátterének vizsgálatára, a sportolás megkezdése előtt  
 • Egészséges egyéneknél a teljesítőképességének pontos felmérésére
 • Jelentős megterheléssel járó műtétek előtt
 • Szívelégtelenség esetén rizikóbecsléséhez
 • Dohányzással összefüggésbe hozható betegségek korai felismeréséhez

 

Dr. Czebe Krisztina Ph.D. Tüdőgyógyász (pulmonológus) főorvos
Értékelés: 5
Dr. Lohinai Zoltán Ph.D Tüdőgyógyász (pulmonológus), onkológus szakorvos
Értékelés: 5

Időpontfoglalás

Kedves Páciensünk!

Kérljük, kattintson az itt található gombra az online időpontfoglaláshoz.

Időpontfoglalás telefonon:
munkanapokon 9:00 és 17:00 óra között lehetséges.

Telefonszám: 06 20 280 3939

Vissza
X Tagore Med - Széchenyi 2020