H-8230 Balatonfüred, Gyógy tér 3.
06 20 280 3939 | 06 20 412 6828

Blog

Az évszakváltozás hatása a szívbetegségekre

Gyakran halljuk, hogy az évszakváltás jelentős változásokat indít be a szervezetünkben. Az ősz közeledtével aktuálissá váló témával kapcsolatban kérdeztük meg dr. Kelemen Barbarát, a Tagore Medical Center kardiológus főorvosát.

Kedves doktornő, Ön, mint kardiológus hogy látja? Van tudományos alapja ennek az állításnak?

Fontos tisztában lennünk vele, hogy az időjárás változása a szervezet teljes egészére hatással van; így szívműködésünkre is. A nyárból az ősz felé haladva a lehűlés emeli a vérnyomást, annak minden következményével.

Éppen ezért, ha valaki szív-, és érrendszerre ható gyógyszert szed, számára évente javasolt a teljes kardiológia vizsgálat elvégzése, laborvizsgálattal kiegészítve. Ha magasabb a páciens kockázata társbetegségek miatt -mint például cukorbetegség, igazolt érszűkület vagy vesebetegség-, akkor minimum félévente szükséges a kontroll, de ide sorolható magas kockázati tényezőként a dohányzás is.

 

Ezek alapján kijelenthető-e, hogy az ősz több veszélyt tartogat a szívbetegek számára? Kell-e fokozottabban figyelniük a szervezetünk jelzéseit?

Kizárólag az időjárás miatt nincs kifejezetten veszélyes évszak. Az ősz beköszöntével fontos a szabad levegőn való rendszeres testmozgás, ami nemcsak az izmokat, de az ereket is edzi. A kardio típusú mozgás hatására csökken a stressz, és javul a közérzet. Érdemes ebben az időszakban is odafigyelni a sószegény, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag táplálkozásra, akárcsak a napi 2-3 liter tiszta víz elfogyasztására.

 

Saját bőrünkön is tapasztaljuk, hogy eltérőek az igényeink egyes évszakokban, és még a hangulatunk is évszakonként eltérő. Mit javasol, hogyan tehetünk egészségünkért az ősz beköszöntével?

Tény, hogy a hűvösebb időben az emberek kevesebbet mozognak, egészségtelenebbül táplálkoznak, testsúlyuk növekszik, ami a kardiológiai események kockázatát növeli. A nyári időszakban a folyadékbevitelre kell figyelni, főleg az idősebb, szomjúságot kevésbé megélő, beszűkült vesefunkciójú betegeknek. Ugyanakkor ősszel és télen a táplálkozásra és a mozgásra kell nagyobb hangsúlyt fektetni, mert a sötét délutánokon az emberek hajlamosak otthon ülni és a szükségleteiknél többet enni. A hűvösebb évszakokban sajnos több vérnyomáscsökkentő szükséges a célérték eléréséhez, azonban rendszeres orvosi kontroll mellett nem léphet fel emiatt probléma.

 

Köszönjük, doktornő a hasznos tanácsokat. Végezetül néhány mondatban összefoglalná nekünk, hogy mit szokott tanácsolni azoknak a betegeinek, akik az ingadozó vérnyomásuk miatt keresik fel a szakrendelését?

A már diagnosztizált szívprobléma esetén még nagyobb figyelmet kell szentelni a rendszeres vérnyomásmérésnek, a hidegebb évszakokban a megemelkedett értékek miatt más típusú gyógyszerre, vagy nagyobb dózisra is szükség lehet. Ebben kizárólag az orvos dönthet, ezért érdemes minél előbb kontrollvizsgálatra jelentkezni! Fontos még tudni, hogy  ingadozó vérnyomás esetén is minden nap ugyanabban az előírt dózisban be kell venni a gyógyszereket, nem javasolt a dózisok módosítása egyénileg. A kezelőorvos mindig hosszú hatású vérnyomáscsökkentőre állítja a pácienseket, melyek végleges hatása csak 10-15 nap után áll be pontos szedés esetén.