Kövessen bennünket!
Foglaljon hozzánk időpontot applikációnkkal vagy +36 20 280 3939 +36 20 412 6828

Szakterületeink

CO2 szárazfürdő terápia (ANGIOCARB)

Az Angiocarb mobil mofetta egy olyan fizikai jelenségen alapuló orvosi terápiás eszköz, melynek használatával a bőrőn át felszívódó szén-dioxid kúraszerű alkalmazása erőteljesen serkenti a mikrokeringést, fokozza a szöveti oxigenizációt és az anyagcserét. 

A tiszta szén-dioxid gáz gyógyító hatása (mofetta-hatás):

 • Kitágítja a verőereket, javítja a mikrocirkulációt
 • Erőteljesen fokozza az alsó testfél bőrfelületének keringését, ami miatt a nyirokelvezetés és a venás visszaáramlás is fokozódik
 • A bőr jobb bőr mikrocirkulációja az izomzat és a belső szervek fokozott vérátáramlását is magával hozza
 • A jobb keringés mellett a bőrön át a keringésbe felszívódott széndioxid segíti a vörösvértestek oxigénszállító molekuláinak oxigén leadását, ezáltal nő a szövetek oxigén-ellátása
 • A jobb keringés és oxigénellátás miatt minden olyan betegnél, akinél a panaszok forrása keringési zavar enyhíti a tüneteket
 • A gyorsabb anyagcsere segít a tejsav lebomlását, mely gyorsítja az izmok regenerálódását izomláz vagy húzódás esetén
 • Csökkenti a vérnyomást és a pulzusszámot
 • Fiatalítja a bőrt és a kollagénszerkezetet; csökkenti a comb- és a haskörfogatot, az UV-B sugárzás negatív hatásait és a narancsbőrt. 
 • Erősíti az immunrendszer működését
 • A kitágult ereken létrejövő fokozott keringés kellemes melege relaxálja az idegrendszert
 • Növeli a potenciát.

A komplett hatás eléréséhez 10-15 kezelésből álló kúra javasolt.

Vélemények

Amit a kezelésről tudni érdemes: 

A száraz szén-dioxid kezelés a természetes mofettákhoz hasonlóan laza ruházatban történik.  A kabinba szabályozott módon áramlik be a szén-dioxid gáz, a kezelés egyenletes koncentráció mellett történik. A kezelés alatt és után a test erei kissé kitágulnak, a vérkeringés javul, a vérnyomás csökken, a bőr hajszálerei is kitágulnak ezért kellemes melegség érzés jelentkezik.

Mit jelent a mofetta hatás?

A mofetta vulkanikus tevékenységhez kötődő geológiai jelenség, melynek során a talaj mélyéről főleg szén-dioxidban gazdag gáz tör a felszínre. A természetben előforduló mofettákat évszázadok óta ismerik és főleg megfigyeléseken alapuló jótékony hatásuk miatt régóta használják. Természetes mofetták Romániában: Kovászna, Tusnádfürdő, Bálványos, Balnas, Hargitafürdő, Buziasfürdő, Borsa, Oláhszentgyörgy.

Speciális készülékek használatával szén-dioxid szárazfürdőként is elérhető egyes kiemelt telepített szolgáltatóhelyeken. 

Milyen esetekben ajánlott a szén-dioxid kezelés?

A terápiát minden esetben orvos indikálja, ideális esetben tíz kezelésen szükséges részt venni, amelyet az orvosi indikációt követő egy hónapon belül célszerű igénybe venni.

A kezelés az alábbi betegségek esetén javasolt:

 • Alsó végtagi verőérkeringési zavarok (nem gyógyuló lábfekély, érzészavar, lábikragörcs)
 • Járásra provokálódó görcsös lábfájdalom
 • Perifériás visszérbetegségek és nyirokkeringési zavarok
 • Cukorbetegséghez társuló érbetegségek és idegzsábák
 • Trauma után a gyógyulás gyorsítására
 • Rossz keringés miatt kialakuló bőrbetegségek
 • potenciazavarok

Mikor nem javasolt vagy tilos a szén-dioxid szárazfürdő használata?

 • 150 cm testmagasság alatt
 • 18 életév alatt
 • lázas állapotban
 • ittas vagy bódult állapot esetén
 • akut megbetegedésben
 • fertőző megbetegedésben
 • menstruáció alatt
 • Általánosságban, azokban az esetekben, amikor a meleg vizes fürdő sem javasolt. Kezelést kizáró egészségi állapotokat az 5/2004. (XI. 19.) EüM rendelet 3. sz. melléklete listázza

Hogyan történik a kezelés?

Szén-dioxid szárazfürdő általánosságban javasolt kezelési időtartama: 20-30 perc. Bár már egyszeri kezelés hatása is érezhető, a kívánt hatás érdekében a kezelések kúra-szerűen ajánlottak, ami 10-15 alkalomból áll, és amelyet 6 havonta javasolt megismételni.

A berendezés könnyű ruházatban használható, cipő nélkül. A szén-dioxid a ruházaton könnyen áthatol, így csak a vastagabb ruhadarabokat érdemes levenni, könnyed öltözék nem befolyásolja a hatásosságot.

Mit várhatok a szén-dioxid szárazfürdőtől és hogyan fejti ki a hatását?

A szén-dioxid gázzal történő kezelés során a bőrön keresztül a keringésbe jutó gáz az általános közérzetjavító hatása mellett minden olyan állapot esetén segíthet, ahol a helyi véráramlás és szöveti oxigenizáció fokozódása, a mikrokeringés javítása révén javulás várható, valamint ahol a szén-dioxid általános értágító hatása kedvező a szervezet működésére.

Milyen helyi hatása van a bőrön át felszívódó szén-dioxidnak?

A bőrön keresztül felszívódó szén-dioxid gáz javítja a bőr hajszálereinek keringését. A bőr erei kitágulnak, a hajszálér-keringés javul és a véráramlás sebessége is megnő. A bőr hajszálerein átáramló vér mennyiségi növekedése gyors és igen látványos, és a testfelület közvetlenül mérhető hőmérséklete általában 1,6-4 Celsius fokos emelkedést mutat, így jelezve a bőr alatt futó hajszálerek kitágulását. Ez a folyamat a szén-dioxid kezelés kb. nyolcadik percében kezdődik és a tizedik-huszadik perc környékén éri el a maximumát.

Milyen általános hatása van a bőrön át felszívódott, és a keringésbe került szén-dioxidnak?

A bőrön át felszívódott szén-dioxidnak a keringésre gyakorolt általános hatása is van az erek tágulata, és a bőrön át bejutott, majd a vérplazmában feloldódó szén-dioxid hatására.  Megközelítőleg 15 percnyi kezelést követően már jól érzékelhető, és kimutatható a véráramlás sebességének fokozódása. A szervezetben a vénás vér- és a nyirok-visszaáramlás ugyancsak fokozódik, mivel több vér kerül a keringésbe.

A szén-dioxid szárazfürdő kedvező hatását orvosi ajánlás alapján* ki lehet használni egyes érrendszeri, mozgásszervi betegségekhez kapcsolódó állapotok kiegészítő kezeléseként, valamint a tartósan fennálló cukorbetegség esetén kialakult jellegzetes keringési állapotok megelőzésére vagy a kezelések kiegészítésére. Kimondható, hogy a fokozódó szöveti keringés, a jobb oxigenizáció, a vénás- és nyirokáramlás eredményeképpen valamennyi szerv vérellátása javulhat.

A hatás kialakulása megnyilvánul a helyi véráramlás és következményes szöveti oxigenizáció fokozódásában, így jótékony hatású lehet például a krónikus sebkezelés, ischaemia, revascularizáció, perifériás artériás betegségek (PAD) kezelésében, bőrben a mikrocirkuláció és oxigén-ellátottság javításában, valamint általában a mozgásszervi rehabilitáció területein (porc, ízületek zúzódásai, sérülései regenerációja, a szöveti oxigenizáció javításán keresztül).

Időpontfoglalás

Kedves Páciensünk!

Kérljük, kattintson az itt található gombra az online időpontfoglaláshoz.

Időpontfoglalás telefonon:
munkanapokon 9:00 és 17:00 óra között lehetséges.

Telefonszám: 06 20 280 3939

Vissza
X Tagore Med - Széchenyi 2020