Kövessen bennünket!
Foglaljon hozzánk időpontot applikációnkkal vagy +36 20 280 3939 +36 20 412 6828

Szakterületeink

Ultrahang diagnosztika

Az ultrahang vizsgálat egy kíméletes, fájdalommentes eljárás, amivel kardiológiai, belgyógyászati (has-kismedence-;, nyaki megbetegedések), neurológiai-, endokrinológiai-, ízületi-; és érproblémák fedezhetők fel. A vizsgálat korlátlanul ismételhető.  Az ultrahang olyan hanghullámtartomány, melyet az emberi fül nem érzékel.

Ha az ultrahang hullámokat egy vizsgálófej segítségével a testre irányítják, azok az onnan visszaverődő hullámok segítségével – akár mozgás közben is – képesek kép ábrázolására.

A Tagore Medical Centerben az alábbi ultrahangvizsgálatok elvégzésére van lehetőség:

HASI ÉS KISMEDENCEI ULTRAHANG

A has és a kismedence ultrahangos vizsgálata a következő szervek vizsgálatára alkalmas: máj, epeutak, epehólyag, hasnyálmirigy, lép, vesék, belek, húgyhólyag, nőknél méh és petefészek, férfiaknál prosztata. A vizsgálat során a szervek gyulladása, kövessége, megnagyobbodása, daganatos betegségek májáttétei, belek gyulladásai, és még sok atipia mutatható ki. A vizsgálat különösen javasolt hasi fájdalmak, puffadás, étvágytalanság esetén, emellett panaszmentes betegek szűrővizsgálatára is ajánlható.

 

HASI AORTA, MEDENCE ARTÉRIÁK COLOR DOPPLER VIZSGÁLATA

A color Doppler-vizsgálat egy speciális ultrahangvizsgálat, amivel a vénás és az artériás vér áramlási sebessége mérhető. Az érben áramló vér színkódolva látható: vizsgálófej felé közeledő vér piros színnel látható a képernyőn, míg a távolodó kékkel. Az áramlási sebességet színárnyalatok különböztetik meg. A lassabb áramlásnál sötétebb, míg a gyorsabbnál világosabb a szín.

Amennyiben az érben nem egyenletes valami miatt az áramlás, akkor a két szín keveredését tapasztalhatjuk, ilyet látunk pl. érfalkárosodás során. A vizsgálat a Magyarországon népbetegségnek számító érelmeszesedés (arterioszklerózis) diagnosztikájában fontos eszköz. A mért adatokból a szakember következtetni tud az érfalakon lévő lerakódások (plakkok) helyére, kiterjedésére, azaz a szűkület mértékére.

 

NYAKI EREK (CAROTIS) COLOR DOPPLER VIZSGÁLATA

A vizsgálat javasolt a magas vérnyomással, szív-; és keringési problémákkal küzdő betegek számára. A nyakon futó és a központi idegrendszert ellátó erek vizsgálatával ugyanis az érelmeszesedés már korai stádiumában diagnosztizálható. A vizsgálat különösen javasolt, ha dohányzik, ha túlsúllyal vagy magas vérnyomással küzd, illetve ha családjában érszűkület, szívinfarktus vagy stroke előfordult.

 

VÉNÁS EREK, VÉGTAGOK COLOR DOPPLER VIZSGÁLATA

A Doppler ultrahang a páciens végtagjainak keringését vizsgálja, az erek funkcióját, valamint az esetlegesen fennálló kóros eltéréseket mutatja. A vizsgálat vénagyulladásról, vénás trombózisról, valamint vénás billentyűelégtelenségről adhat képet.

 

PAJZSMIRIGY, NYÁLMIRIGYEK, NYAKI NYIROKCSOMÓK ÉS LÁGYRÉSZEK VIZSGÁLATA

A vizsgálat különösen javasolt, ha csomót tapint a nyakában, a nyak körfogatának növekedése esetén, nyelési panaszok, illetve indokolatlan hízás vagy fogyás, és laborban észlelt pajzsmirigyhormon-zavar esetén.

 

KÉTOLDALI EMLŐ, AXILLA (NYIROKCSOMÓK) VIZSGÁLATA

Az emlőultrahang vizsgálat 30 éves kor alatt elsőként választandó panasz esetén és szűrő jelleggel is. 30 év felett is végezhető, de 40 éves kor felett a daganat rizikó-növekedése miatt mammográfiával együtt, annak kiegészítésére indokolt a szakmai irányelvek szerint.

Segítségével elsősorban ciszták, jóindulatú csomók, gyulladások mutathatók ki, emlődaganat is észrevehető, de fontos tudni, hogy a daganatok számos esetben nem képlet formájában  jelennek meg, hanem micromeszesedés és egyéb ultrahanggal nem látható formában. Ezért mindig fontos a szakorvossal konzultálni ultrahangvizsgálat előtt, hogy az adott esetben meddig lehet eljutni az ultrahang diagnosztika segítségével , és érdemes a javaslatot megfogadni a továbblépéshez.

 

ÍZÜLETI ULTRAHANG

Lágyrészsérüléseknél (ínhüvely, ín, szalag, izom), porcsérüléseknél, gyulladásoknál, túlterhelés esetén, ízületi duzzanatok okának tisztázására célszerű elvégezni.

 

IZOM, LÁGYRÉSZ ULTRAHANG VIZSGÁLATA

A bőr alatti lágyrészek, izmok, inak, a zsírszövet, esetleges bőrrel összefüggő elváltozások, az erek, a kötőszövet, valamint a nyirokcsomók vizsgálata.

 

KÉTOLDALI HERE, MELLÉKHERE VIZSGÁLATA

A vizsgálat során áttekintjük a here szöveti szerkezetét, a here körüli artériákat, vénákat, illetve a herezacskó rétegeit, valamint a mellékhere állományát. A gyulladások, daganatok és vérellátási zavarok is kimutathatók. Adott esetben a heresérv, a heredaganat,  a visszértágulat is megállapítható.

 

ÚJSZÜLÖTT ÉS GYERMEK ULTRAHANGVIZSGÁLATOK

A betegségek megelőzésére és korai kezelésére javasolt a koponya, (ameddig a kutacs nyitva van), hasi-kismedencei szervek áttekintése (kortól függetlenül). Fájdalommentes, nagy pontosságú, megbízható eljárás. Újszülöttek kötelező csípő-szűrővizsgálatát nem végezzük.

 

MOZGÁSSZERVI (MUSCOLOSKELETALIS) VIZSGÁLATOK

A vizsgálatok nem igényelnek különleges előkészületet. Az ultrahang nagyon jó vizsgálati módszer sérülések, kóros folyadékgyülemek, gyulladások, körülírt tumorgyanús elváltozások, ízületi duzzanat, fájdalom, mozgáskorlátozottság esetén. Dinamikus vizsgálattal mozgás közben is ábrázolhatók a mozgásszervek. Mozgásszervi problémánál érdemes ultrahang vizsgálattal kezdeni és esetleg kombinálni más módszerekkel, mint röntgen, CT, MR. A kiegészítő vizsgálatok abból a szempontból is fontosak lehetnek, hogy ultrahanggal a csontok nem vizsgálhatók. Nagy segítséget jelent a diagnózis felállításában a  Doppler technika amivel a gyulladás mértékére következtethetünk, de  bizonyos esetekben rosszindulatú daganat gyanújának felvetésében is segítségünkre lehet.

 

AZ ULTRAHANGVIZSGÁLAT FOLYAMATA

Az ultrahang vizsgálat során radiológus szakorvosaink kikérdezik Önt panaszai jellegéről, súlyosságáról, valamint a kórelőzményekről. Amennyiben szükséges, áttekintjük a korábbi vizsgálati eredményeket, leleteket, majd a szakorvos elvégzi a kért ultrahang vizsgálatot, tájékoztatja a pácienst a vizsgálat eredményéről. Amennyiben szükséges, javaslatot tesz a további lépésekre, és átadja a leletet a páciens számára. 

A papíralapú lelet a vizsgálat részét képezi, ezt meghaladóan az ultrahang felvételről a képi anyag CD-n is igényelhető.

A Tagore Medical Centerben a legkorszerűbb, csúcskategóriás Philips Affiniti 70 ultrahang gép biztosítja a technikai hátteret a lehető legpontosabb diagnózis felállításához.

Kérjük, hogy a korábbi diagnosztikai vizsgálatok leleteit illetve képi eredményeit hozza magával!

A hasi és kismedencei vizsgálat előtt 6 órával, kérjük, ne fogyasszon ételt, folyadékpótlásra csak szénsavmentes víz javasolt. A kismedencei vagy kifejezetten húgyhólyag ultrahangnál fontos, hogy a páciens telt hólyaggal érkezzen, ezért nem tanácsos a vizeletürítés vizsgálat előtt 1 órával (közepesen telt hólyag ideális a vizsgálathoz).

Dr. Nagy Gyöngyi Radiológus főorvos
Értékelés: 5
Dr. Újházy Tünde Radiológus szakorvos
Értékelés: 5

Időpontfoglalás

Kedves Páciensünk!

Kérljük, kattintson az itt található gombra az online időpontfoglaláshoz.

Időpontfoglalás telefonon:
munkanapokon 9:00 és 17:00 óra között lehetséges.

Telefonszám: 06 20 280 3939

Vissza
X Tagore Med - Széchenyi 2020