Kövessen bennünket!
Foglaljon hozzánk időpontot applikációnkkal vagy +36 20 280 3939 +36 20 412 6828

Szakterületeink

Nefrológia

Szervezetünk legfőbb méregtelenítő, salakanyagok eltávolítását végző szervei a vesék. A vesék számos más feladatot is ellátnak, így szabályozzák a folyadék- és sóháztartásunkat, vérképző hormont termelnek, kiürítik a lebomlott gyógyszereket, inzulint, hormonokat, segítik a test megfelelő ph-jának (sav-bázis egyensúlyának) fenntartását és fontos szerepük van a vérnyomás szabályozásában is. A nefrológia, másképpen vesegyógyászat a vesék működési zavarával foglalkozó belgyógyászati szakterület, míg a sebészi megoldást igénylő vesebetegségekkel (daganatok, fejlődési rendellenességek), illetve a húgyúti rendszer és a férfi nemi szervek betegségeivel az urológus foglalkozik.

Milyen problémával fordulhatnak a nefrológushoz?

Feladatunk a húgyúti fertőzések kezelése, a tünetmentes vérvizelés, fehérjevizelés kivizsgálása. Utóbbiak hátterében gyakran a vesék nem bakteriális gyulladása állhat, ritkán egyéb immunbetegség részeként, amely gyógyszeresen kezelhető. Magasvérnyomás betegség kivizsgálásakor felmerülhet a háttérben vesebetegség, vagy a vese ereinek szűkülete. Utóbbi esetben, ha időben fordulnak orvoshoz, katéteres vagy műtéti kezeléssel az élethossziglan rendelt gyógyszerek száma csökkenthető és ennél még fontosabb, hogy az élettartamot és életminőséget meghatározó, későbbi szövődmények (stroke, szívinfarktus, veseelégtelenség) kialakulásának esélye lényegesen csökkenthető.

Egyes ritka vesebetegségek rutinszerű oki kezelésére ma még nincs mód (pl. policisztás vesebetegség). Ennél jóval gyakoribb, hogy idült betegségekben, leggyakrabban cukorbetegségben, folyamatosan romló vesekárosodás, végül veseelégtelenség alakul ki. Ezekben az akár évekig is tünetmentes esetekben is van mód a vesebetegség súlyosbodásának lassítására, a várható művesekezelés időpontjának kitolására, és ha már szükségessé válik, a kezelés megfelelő előkészítésére. Mindebben a nefrológiai rendszeres gondozás segít Önnek!

A legtöbb vesebetegség kezdetben nem okoz tüneteket, a kifejezett tünetek megjelenésekor viszont a kórfolyamat már nehezebben, vagy kevésbé jól befolyásolható, ezért fontos, hogy családi előzmények, vagy főként ismert idült betegség (magasvérnyomás, cukorbetegség) esetén veseműködés irányába szűrővizsgálat történjen, valamint hogy Ön kellő ismerettel rendelkezzen a vesebetegségek megelőzésének módjairól. Erről többet olvashat a www.nemzetiveseprogram.hu oldalon: A 8 aranyszabály

Miben segíthetünk Önnek nefrológiai szakrendelésünkön?

-Vesebetegség felismerése céljából történő szűrővizsgálatot végzünk.

-A betegségek kivizsgálásához a szükséges laborvizsgálatok széles spektrumát tudjuk biztosítani.

-Vérvizelés, fehérjevizelés  esetén megszervezzük a kivizsgálást. (Labor-, ultrahangvizsgálatok,sz.e. vesebiopszia)

-Vizenyők okát kivizsgáljuk.

-Cukorbetegek vesekárosodásának felismerésében segítünk, gondozását vállaljuk (diabétesz és vesebetegség együttes gondozását)

-Magasvérnyomásos betegek veseműködésének megítélését, kezelését valamint a magasvérnyomás egyéb elsődleges okának kivizsgálását biztosítjuk.

-Húgyúti fertőzések esetén biztosítjuk a diagnosztikát (vizeletvizsgálat, szükség esetén ultrahang) és a megfelelő kezelést.

-Terhesség alatt fellépő fehérjevizelés, magasvérnyomás esetén a terápia mielőbbi beállítására és szorosabb orvosi kontrollra van szüksége, rendelésünkön mindez megoldható.

-Idült veseelégtelen betegek komplex vesevédő kezelését, gondozását  valamint ezirányú speciális indikációval írható emelt támogatású gyógyszerek felírását is vállaljuk.

-Előrehaladott állapotban lévő veseelégtelen betegek számára konzultációt biztosítunk a vesepótló kezelésekről valamint a veseátültetésről.

-Nefrológiai szakvéleményt, igazolást állítunk ki hivatalos eljárásokhoz (rokkantsági nyugdíjigénylés, adókedvezmény igénybevételéhez illetve vezetői engedély kiállításához.)

Dr. Havasi Anett Belgyógyász, nefrológus, diabetológus, hipertonológus adjunktus
Értékelés: 5

Időpontfoglalás

Kedves Páciensünk!

Kérljük, kattintson az itt található gombra az online időpontfoglaláshoz.

Időpontfoglalás telefonon:
munkanapokon 9:00 és 17:00 óra között lehetséges.

Telefonszám: 06 20 280 3939

Vissza
X Tagore Med - Széchenyi 2020