Kövessen bennünket!
Foglaljon hozzánk időpontot applikációnkkal vagy +36 20 280 3939 +36 20 412 6828

Szakterületeink

Súlykontroll szaktanácsadás

A súlykontroll tanácsadás egy több szakterületet átölelő tevékenység, melynek célja, hogy felmérje a túlsúlyos, elhízott emberek anyagcsereállapotát, megállapítsa az elhízást kiváltó oki tényezőket, ezek alapján pedig meghatározza azt az egyénre szabott terápiát, amivel a túlsúly korrigálható.

Az elhízást a testmagasságból és a testsúlyból számított testtömeg index (BMI, azaz body mass index) alapján lehet megállapítani. Túlsúlyosnak azokat tekintjük, akiknek ez az érték 25-30 kg/m 2 értékhatár között van, míg elhízottnak a 30 kg/m 2 fölötti értékkel rendelkezők minősülnek.

Szakrendelésünket azoknak javasoljuk, akiknek a családjában gyakori a túlsúly (obezitás) jelenléte, vagy ha bizonyos életfunkcióban akadályt jelent a testsúlya, de még nem társul hozzá különösebb tünet - mint például a cukorbetegség.  Természetesen a súlykontroll tanácsadással foglalkozó szakorvosunk azon pácienseknek is  szívesen ad tanácsot, akik kitartó igyekezetük ellenére sem tudnak lefogyni.

Mikor ajánlott a súlykontroll szakrendelés felkeresése?

  • ha az Ön BMI-indexe meghaladja a 25-ös értéket,
  • ha hirtelen ismeretlen hátterű súlynövekedést tapasztalt,
  • ha a túlsúly tényét szeretné diagnosztizáltatni, illetve azt kezeltetni,
  • ha a túlsúly okának hátterére kíváncsi,
  • ha korábban a fogyókúrák már nem vezettek eredményre, vagy a fogyást követően a túlsúly visszatért,
  • ha a túlsúllyal összefüggő szövődmények, társbetegségek kezelése válik szükségessé,
  • ha a családban már többen is túlsúllyal küszködnek,
  • ha az egészségmegőrzés, tervezett diéta fontos az Ön számára.

A Tagore Medical Centerben az alábbi súlykontroll ellátások vehetők igénybe

Súlykontroll szakvizsgálat 

Az első találkozás során a szakorvos részletesen kikérdezi a beteget, majd fizikális vizsgálatok következnek a túlsúly, elhízás tényének megállapítása, az azt kiváltó lehetséges okok kiderítése érdekében.

A kikérdezés során a kezelőorvos kitér arra, hogy mikortól figyelhető meg a súlygyarapodás, a betegnek milyen étkezési, mozgási szokásai vannak, milyen munkát végez. Fontos tudni a korábbi és/vagy jelenlegi betegségekről, műtétekről, gyógyszer- és vitaminszedésről, illetve hogy a családban korábban előfordult-e elhízás vagy egyéb betegségek.

A fizikális vizsgálat részét képezi a testmagasság, a testsúly, valamint a haskörfogat megmérése. Meghatározzák a testzsír arányát, megmérik a vérnyomást, a pulzust és az oxigéntelítettséget. Az orvos meghallgatja a szívet és a tüdőt, megtapintja a páciens hasán keresztül a belső szerveket.

Súlykontroll szakvizsgálati kontroll 

Amennyiben 3 hónapon belül (rendelőnkben végzett túlsúly-menedzsment szakvizsgálatot követően) szükséges ismételt konzultáció, további szakvizsgálat, gyógyszeres terápia-módosítás vagy mellékhatás miatti egyeztetés, ezt túlsúly-menedzsment kontrollvizsgálat formájában veheti igénybe, kedvezményes áron.

HBA1C gyorsteszt elemzés

A cukorbetegség szűrése és optimális kezelése minden szív-, és érrendszeri eseményen átesett betegnél kötelező, és minden nem cukorbeteg egyénnél szűrőszinten elvégezhető. A 3 havi átlagos vércukorszintet jelző HBA1C elemzés validált gyorsteszttel alkalmas a cukorbetegség lehetőségének kiszűrésére, mely azonnali eredményt szolgáltat egy csepp ujjbegyből vett vérmintából.

Professzionális testösszetétel elemzés (InBody770)

Az elhízás népbetegség Magyarországon. Európai átlagban megdöbbentő, hogy hazánk a legsúlyosabban elhízott nemzetek között szerepel. Az elhízás (obezitás) tekintetében a legfontosabb rizikótényező a hasi (viscerális) zsírtömeg, mely a szív-, és érrendszeri eseményekkel direkt összefüggést mutat. 

A diéta és rendszeres testmozgás óriási jelentőséggel bír az elhízással szemben, ugyanakkor ennek pontos követésére az egyszerű mérlegen történő súlymérés nem alkalmas. Professzionális igényeket kielégítő, részletes testösszetétel-elemzés segíthet a pontos állapot felmérésében, a változási célok kialakításában, és a változás eredményességének igen pontos követésében.

A Tagore Medical Centerben a professzionális testösszetétel-elemzést az Inbody 770 géppel végezzük, amely szakszerű mérést biztosít, mivel nem becsült, hanem valódi, mért adatokat garantál. 

A vizsgálat során mezítláb, alsóneműre vetkőzve szükséges a vizsgálógép megjelölt pontjaira állni, és a kezekbe fogva a marokérzékelőket a karokat oldalra kitartani. A gép az érintkezési pontok között több, független frekvencián méri az elektromos ellenállást (szöveti impedanciát), melyekből a testösszetétel-térkép felrajzolható.A vizsgálat azonnali képet ad a testet felépítő vázizmok, testzsír, testvíz és csontok ásványi anyag tartalmáról, valamint ezek arányáról. Segítséget jújt az állapotfelmérésben és nyomonkövetésben egyaránt.
A készülék öt szegmensre osztja a testet (4 végtag és a törzs), mely által pontosan meghatározhatjuk az izom-zsír-testfolyadék arányt, a tápláltsági állapotot, alapanyagcserét és minden olyan adatot, ami átfogó képet ad testünk állapotáról. Megelőző célzattal is alkalmazhatjuk, hiszen a BMI és a testzsír százalék arányának bemutatásával az Inbody 770 képest felismerni a rejtett elhízást is.

Súlykontroll komplex szűrőcsomag

Szűrőcsomagunk igénybevételével a súlykontroll szolgáltatások teljes körét élvezheti.

Szakorvosunk feltérképezi az Ön egészségi állapotát, melynek során lehetőség nyílik az Önt leginkább aggasztó tünetek, életmódi körülmények alapos átbeszélésére. A teljeskörű kivizsgálás részét képzi az obezitás specifikus vérvételi panel, valamint a professzionális testösszetétel elemzés, így a konzultáció és a vizsgálatok eredménye alapján felállításra kerül a személyre szabott kezelési terv.   A túlsúly következményeképpen kialakuló egyik legkritikusabb betegség, a diabétesz korai kiszűrése is célunk ezzel a szolgáltatáscsomaggal. Szakorvosunk átirányítja Önt dietetikusunkhoz, aki a Dietetikai tanácsadás csomag keretében a felállított diagnózis alapján hasznos táplálkozási és életmódbeli tanácsokat állít össze Önnek. A komplex diagnózis és a teljeskörű tanácsadás érdekében ezt a kedvezményes összeállítást javasoljuk. 

A csomag tartalmazza a szakorvosi vizsgálatot, dietetikai tanácsadást, életmód diagnosztikát, professzionális testösszetétel elemzést az InBody770 készülék segítségével, részletes laborvizsgálatot diabétesz szűréssel, illetve életmódi kezelést szükség esetén gyógyszeres kezeléssel kiegészítve.

Dr. Havasi Anett Belgyógyász, nefrológus, diabetológus, hipertonológus adjunktus
Értékelés: 5
Dr. Hermányi Zsolt Belgyógyász, diabetológus, endokrinológus főorvos
Értékelés: 5

Időpontfoglalás

Kedves Páciensünk!

Kérljük, töltse ki a lenti űrlapot és kollégánk 24 órán belül visszahívja a pontos időpont egyeztetés végett.

Időpontfoglalás telefonon a 06 20 280 3939 számon lehetséges.

 

 

 

 

 

Vissza
X Tagore Med - Széchenyi 2020