Kövessen bennünket!
Foglaljon hozzánk időpontot applikációnkkal vagy +36 20 280 3939 +36 20 412 6828

Szakterületeink

Reumatológia

A reumatológiaa mozgásszervrendszer betegségeivel és funkcionális rendellenességeivel foglalkozó konzervatív (azaz nem műtéti) kezelést alkalmazó orvosi tudományág. A mozgásszervrendszert a csontok, ízületek, porckorongok, szalagok, izmok, inak, ínhüvelyek, nyáktömlők alkotják. A reumatológia magában foglalja ezek gyulladásos és kopásos betegségeit, a mozgatórendszerben jelentkező anyagcsere betegségeket, valamint a lágyrészek, a belső szervek és az idegrendszer azon betegségeit, amelyek a mozgásszervrendszert is érintik.

Mivel foglalkozik a reumatológia?

A  leggyakoribb betegségcsoportok, amelyekkel a reumatológia foglalkozik, a következők:

  • a gerinc kopásos elváltozásai
  • az ízületek kopásos elváltozásai
  • ízületek gyulladása
  • a mozgásszervek lágyrészeinek fájdalma, gyulladása: izomfájdalom, ín, ínhüvely és nyáktömlő gyulladás, izomeredési és tapadási pontok gyulladása
  • anyagcsere betegségek mozgásszervi vonatkozásai (pl. köszvény)
  • csontritkulás és szövődményei
  • autoimmun eredetű sokízületi gyulladással járó betegségek, pl. reumatoid artritisz, pikkelysömörhöz társuló sokizületi gyulladás, csigolyák közti kisízületek autoimmun gyulladása.

Milyen panaszokkal érdemes felkeresni a reumatológust?

A leggyakoribb panasz, amellyel a betegek reumatológushoz fordulnak, a mozgásszervrendszert érintő fájdalom. A fájdalom lehet hirtelen kialakuló, akut, vagy elhúzódó, krónikus fájdalom. A fájdalom mellett számos egyéb mozgásszerveket érintő panasz is jelentkezhet: ízületi duzzanat, mozgásbeszűkülés, ízületi ropogás, deformitások kialakulása, zsibbadás, izomgyengeség.

A panaszok lokalizálódhatnak egy ízületre, testtájékra, de érinthetnek több testtájat, ízületet is. A fentiekhez általános tünetek is társulhatnak: hőemelkedés, láz, gyengeség, fáradtság, bőrtünetek, kezek és lábak bőrének elszíneződése. Egyes, a mozgásszervendszert is érintő autoimmun megbetegedésekben pedig egyéb szervi tünetek is kialakulhatnak: pl. légzési panaszok, szív-érrendszeri panaszok, idegrendszeri panaszok, stb.

Fontos tudni, hogy a mozgásszerveknél jelentkező fájdalom nem csak mozgásszervi eredetű lehet, hanem vezető tünete lehet egyéb szervi elváltozásoknak is.

Akut fej, mellkasi és hasi fájdalmak esetén elsőként neurológiai, kardiológiai ill. sebészeti szakvizsgálat javasolt!

Mi a különbség reumatológia és ortopédia között?

Gyakran felmerülő kérdés, hiszen mindkét szakterület a mozgásszervi betegségekkel foglalkozik.

Alapvetően az ortopédia a mozgásszervi betegségek műtéti kezelését végzi, (kivéve a gerincsérvet, ennek műtéti ellátása az idegsebészet feladata), a reumatológia pedig nem műtéti kezelést folytat. De vannak átfedések, főként az ízületek kopásos elváltozásainak kezelésében az ortopédia is alkalmaz nem műtéti eljárásokat is.

A mozgásszervek fejlődési rendellenességeivel az ortopédia foglalkozik, pl. csípőficam, gerincferdülés. Egyes statikai eltérésekkel járó állapotok ellátása is az ortopédia feladata, pl. lúdtalp, talpbetétek felírása.

 

Intézményünkben elérhetőek a mozgásszervi megbetegedések pontos diagnózisának felállításához leggyakrabban alkalmazott röntgen és ultrahang vizsgálatok, illetve a laboratóriumi vizsgálatok széles tárháza.

A mozgásszervi megbetegedések kezelése során jelenleg gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító gyógyszeres illetve infúziós kezelés, szteroid injekciós kezelés, hialuronsav injekciós kezelés, csontritkulás elleni gyógyszeres kezelés, gyógyászati segédeszközök érhetőek el.

dr. Kormos Zsófia reumatológus szakorvos
Értékelés: 5

Időpontfoglalás

Kedves Páciensünk!

Kérljük, kattintson az itt található gombra az online időpontfoglaláshoz.

Időpontfoglalás telefonon:
munkanapokon 9:00 és 17:00 óra között lehetséges.

Telefonszám: 06 20 280 3939

Vissza
X Tagore Med - Széchenyi 2020