Kövessen bennünket!
Foglaljon hozzánk időpontot applikációnkkal vagy +36 20 280 3939 +36 20 412 6828

Blog

A Tagore Medical Center sikeres részvétele a Magyar Kardiológusok Társasága 2024. évi Kongresszusán

A Magyar Kardiológusok Társasága a múlt hét végén tartotta 2024. évi Tudományos Kongresszusát Balatonfüreden. A négynapos szakmai rendezvényen a Tagore Medical Center vezető asszisztense, Halász Henrietta is szerepelt előadóként, illetve a szakdolgozói szekcióban felkérést kapott üléselnöki feladatra is.

Tudományos előadásának címe a „Koleszterinszint körüli tévhitek a tudományos evidenciák tükrében”, melyben a kóros lipidanyagcseréről és a betegeknek a gyógyszeres kezelés mellékhatásaitól való félelméről, illetve az ezzel kapcsolatos edukáció fontosságáról adott tájékoztatást.

Az alábbiakban idézzük az előadás főbb gondolatait:

"A kardiovaszkuláris betegségek a világon vezető halálozási okok. Az érelmeszesedés egyik legfontosabb kockázati tényezője a kóros lipidanyagcsere. A szérum koleszterinszint csökkentésének alapját a nemzetközi és hazai ajánlások alapján a statinok képezik, melyek nem kellő hatékonysága vagy intoleranciája esetén ezetimib, és proprotein konvertázszubtilizin/kexin-9 (PCSK9) gátló szerek alkalmazhatók. Az LDL-koleszterin szintjének 50%- nál nagyobb csökkentése képes megállítani az artherosclerosis progresszióját, valamint az LDL-C 1mmol/l-rel való csökkentése a major kardiovaszkuláris események 21%-os visszaesésével jár a nagy kockázatú populációban. A napi gyakorlatban azonban a statinok alkalmazását számos tévhit jelentősen akadályozza: a betegek jelentős része megalapozatlan mellékhatásoktól fél (pl.: májkárosodás) vagy tüneteket tulajdonít a kezelésnek (izom, ízületi panaszok), mások táplálkozási problémaként próbálják értelmezni és megoldani a lipidanyagcsere zavarát. Tapasztalatunk szerint az orvosi ellátás mellett biztosított ápolói tájékoztatás és edukáció segít a megfelelő terápiás adherencia fenntartásában, a célértékek megvalósításában, ezzel a kardiovaszkuláris betegségek megelőzésében."

Gratulálunk és további eredményes munkát kívánunk Henriettának!

X Tagore Med - Széchenyi 2020