Kövessen bennünket!
Foglaljon hozzánk időpontot applikációnkkal vagy +36 20 280 3939 +36 20 412 6828

Blog

Bőrteszt (Prick-teszt) számos allergénre

Az allergiás betegségek több szervrendszert is érinthetnek. A tünetek oka, hogy a szervezet allergénekkel kerül kapcsolatba, melyek leggyakrabban a következő panaszokkal járhatnak:

  • légzőszervi tünetek: tüsszögés, orrviszketés, torok- és szájpad kaparás, vízszerű orrfolyás.
  • szemkönnyezés, szemviszketés, szemvörösség
  • bőrtünetek: viszketés, hólyag, duzzanat, bőrpír
  • gyomor-bélrendszeri panaszok esetén felmerülhet az ételallergia gyanúja, melynek gyakori tünete a gyomorgörcs, hasi fájdalom és a hasmenés

Miben segíti az orvosát az allergiateszt?

A kórtörténetével együtt az allergiás tesztek megerősíthetik, hogy egy adott anyag, amellyel bőre érintkezik, belélegez vagy elfogyaszt, okoz-e tüneteket. Kiemelet hangsúlyt fektetünk az asztma, rhinitis, long COVID tünetekre, azok együttes fennállásának értékelésére.

Hogyan történik az allergiás bőrvizsgálat?

Az allergiás bőrvizsgálatok során az alkar bőrére, a feltételezett, allergiát okozó leggyakoribb fű, és fafélék, háziállatok szőre, házipor, élelmiszer (nutritív allergéneknek) kis mennyiségét alkalmazva, figyelünk a bőrpír megjelenésére ezáltal az allergiás reakció jeleire.

Miért fontos elvégezni a bőrtesztet?

Az allergiatesztekből származó információk segíthetnek orvosának olyan allergiakezelési terv kidolgozásában, amely magában foglalja az allergének elkerülését, a gyógyszereket vagy az allergia egyéb kezelési formáit (immunterápia).

Az allergiás bőrteszteket széles körben használják az allergiás állapotok diagnosztizálásához.

A bőrtesztek általában biztonságosak bármilyen életkorban.

Miért érdemes száraz köhögés vagy csökkent fizikai teljesítőképesség esetén allergiavizsgálatot is elvégezni?

Long COVID syndroma a COVID infekció lezajlása után 12 héttel jelentkezhet, száraz köhögéssel, csökkent terhelhetőséggel. Ilyenkor a COVID panaszokat gyakran allergiás légúti kórképektől-így az asztmától és a szénanáthától is- szükséges elkülöníteni, illetve együttes előfordulásuk esetén a terápiaválasztás személyre szabott tervezésében segíthet.

Ki végez Prick allergiatesztet rendelőnkben?

A Prick-tesztet pulmonológus és bőrgyógyász szakorvosaink végzik.

X Tagore Med - Széchenyi 2020