H-8230 Balatonfüred, Gyógy tér 3.
Időpontfoglalás (H-P: 09-17h): 06 20 280 3939

Blog

Veszélyes anyajegyek - Dr. Gerencsér Kinga bőrgyógyász főorvos válaszol

Rendkívül fontos lenne, hogy rendszeresen ellenőriztessük az anyajegyeinket, de sajnos kevesen vannak, akik ezt meg is teszik.

Egyáltalán nem jár semmi fájdalommal az anyajegyek szűrővizsgálata, ráadásul a haszna is óriási. Dr. Gerencsér Kinga bőrgyógyász, kozmetológus főorvos most minden ezzel kapcsolatos kérdésre választ ad.

Az anyajegyeinket panaszmentesség esetén is fontos ellenőriztetni évenkénti szűrővizsgálaton. A kezdődő bőrrák időben történő diagnosztizálása életet menthet!

"Vannak olyan anyajegyek, amelyekből gyakrabban alakulhat ki kóros elváltozás. Az ilyen típusú, valamint a sérülést szenvedett anyajegyek vizsgálata különösen fontos. A világos hajszín, a világos és napégésre hajlamosabb bőr a bőrrák kialakulására is jobban hajlamosít. A konzultáció során egy speciális eszközzel kerül sor az anyajegy vizsgálatára, amely fájdalommentes" – mondta el a doktornő. Azért is szükséges az évenkénti szűrővizsgálat, mivel a szakemberek már ránézésre látják, hogy mivel állnak szemben.

"A kóros elváltozások felismerésében segít az úgynevezett ABCD szabály" - magyarázta Gerencsér doktornő. "Ennek alapján árulkodó lehet, ha egy anyajegy aszimmetrikussá válik, a határa szabálytalan szélű lesz, megváltozik a színe, hírtelen sötétebb lesz, vagy ha az átmérője túl gyors változást mutat. Emellett, ha egy anyajegyben kiemelkedés, csomó jelentkezik vagy vérzést mutat, az szintén rendellenességre utal. Az anyajegyek eltávolítása minden esetben sebészeti úton történik, az anatómiai viszonyoknak megfelelően, de gyakran plasztikai sebészeti konzultáció is szükségessé válik" – világosított fel a szakember.

Amennyiben szeretné megvizsgáltatni anyajegyeit, jelentkezzen be konzultációra tapasztalt bőrgyógyász szakorvosainkhoz.

Időpontfoglalás