H-8230 Balatonfüred, Gyógy tér 3.
Időpontfoglalás (H-P: 09-17h): 06 20 280 3939

Blog

Újdonság az ízületi fájdalmak kezelésében!

PRP-kezelés: a saját vér segíthet az ízületi fájdalmakon

A Tagore Medical Centerben is elérhető a PRP-kezelés, más néven a saját vér terápia, ami jó eredménnyel alkalmazható az ortopédia területén is. Az injekció segíthet többek közt a porckopás okozta ízületi fájdalmakon, az íngyulladáson és az alagútszindrómákon.

 

 

A vérlemezkében-dús-vérplazma, azaz a PRP (platelet rich plasma) az ortopédia területén is bevált terápia. Az igen hatékony módszer az orvos-esztétikában Drakula-terápia néven ismert, de az ízületi fájdalmak kezelésében még igazi újdonságnak számít, egyelőre Magyarországon is csak kevés helyen érhető el.

A PRP-kezelés során a vért alkotóelemeire bontják, és a vérlemezkékben koncentrált (növekedési faktorokban gazdag) plazma koncentrátumot visszainjekciózzák az adott problémás ízületbe vagy lágyrészbe.  Mindez ultrahangvezérlés segítségével zajlik, regeneratív folyamatokat indít el, beindítja és stimulálja a szervezet saját gyógyító-mechanizmusát, így pedig fokozott gyógyító hatással bír.

A kezelés az alábbi esetekben lehet segítség:

  • porckopás okozta ízületi fájdalom, arthrózis, ízületi fájdalom: térd, csípő, boka, könyök, váll, kéz és láb kisízületei
  • íngyulladások: tenisz-, és golfkönyök; Achilles íngyulladás,  saroktáji, talpi bőnye-gyulladás (plantaris fasciitis), sarok sarkantyú okozta gyulladás
  • izomsérülések
  • nyáktömlő gyulladások (bursitisek): térd, váll körüli bursitisek

A kezeléseket minden esetben szakorvosi konzultáció előzi meg, ahol az orvos megállapítja, hogy mi is a pontos probléma, és milyen valószínűséggel segíthet a PRP-kezelés, mellyel szerencsés esetben évekig kitolható a műtétek szükségessége.

Az injekciós kezelés mindössze félóra időtartamot vesz igénybe, és egyetlen alkalom után érezhető a pozitív változás.  Az eredmény már 2-3 hét után egyértelmű: csökken a fájdalom, és megnövekedik az ízületi mozgástartomány. Íngyulladásos tüneteknél a fájdalom kezdetben az injekció után jelen van (vagy fokozódik), utána pár nap után csökken, de három-öt hétre is szükség lehet a tünetek teljes elmúlásához. Jó eséllyel itt teljes ínregeneráció jön létre, és további kezelés nem szükséges. A beavatkozást követően javasolt pár nap tehermentesítés az ízületi kezelések esetében, íngyulladások esetén pedig 1-2 hét teljes tehermentesítés javasolt.

A kezeléseket a Tagore Medical Centerben  Dr. Prédl András ortopéd-traumatológus főorvos végzi.

Bejelentkezési telefonszám: +36 20 280 3939

Időpontfoglalás