H-8230 Balatonfüred, Gyógy tér 3.
Időpontfoglalás (H-P: 09-17h): 06 20 280 3939

Blog

Stroke: amikor minden perc számít

A szélütés (stroke) az agy hirtelen kialakuló károsodása, melyet vérkeringési zavar okoz. Ennek oka leggyakrabban olyan oxigénhiányos állapot, amikor egy az agyat tápláló verőér elzáródik. A keringészavar következtében az agysejtek nem jutnak oxigénhez, és perceken belül elhalnak. Magyarországon mintegy 45-50 ezer ember kap stroke-ot évente, közülük megközelítőleg 15 ezren nem élik túl az eseményt. Idehaza a stroke a harmadik leggyakoribb halálok és a leggyakoribb rokkantságot okozó betegség, melynek előfordulása az életkor előrehaladtával folyamatosan nő. Bizonyos kockázati tényezők együttesen vesznek részt a betegség kialakulásában. A kezelhető vagy szabályozható kockázati tényezők közé tartozik a magas vérnyomás, a cukorbetegség, a magas koleszterinszint, az alvászavar, az elhízás, a mozgásszegény életmód, a dohányzás és a túlzott alkoholfogyasztás.

A stroke akkor fordul elő, amikor az agy egy részének a vérellátása megszakad így megfosztva az agyat az oxigénellátástól. Fontos felismerni a stroke figyelmeztető jeleit, mert az azonnali kezelés minimalizálhatja az agykárosodást. Ez esetben minden pillanat döntő lehet!

A stroke tünetei lehetnek:

  • féloldali végtaggyengeség vagy bénulás
  • féloldali arczsibbadás, száj félrehúzódása
  • átmeneti látásvesztés az egyik szemen
  • beszédértési zavarok
  • szóformálási nehézségek
  • zavartság
  • szédülés
  • erős fejfájás

A stroke-nak két fő típusát különböztetjük meg.  A leggyakoribb típus, amely az esetek 85%-ért felelős: az iszkémiás stroke. Ebben az esetben az artéria - amely az oxigént szállítja az agyba -egy vérrög miatt elzáródik, s ezáltal az agyi terület vérellátása megszűnik, az agysejtek pedig elkezdenek elhalni. A fennmaradó esetekben vérzéses stroke lép fel, azaz egy ér megrepedésének következtében az agyban vérömleny alakul ki. Ez utóbbit nevezzük agyvérzésnek.

Míg más betegség, például a szívinfarktus esetében elterjedt, hogy 15 percen túli, szorító mellkasi fájdalom észlelésekor azonnal orvoshoz kell fordulni, a stroke tünetei kevésbé ismertek. Fontos tehát az azonnali felismerés, mivel a gyors cselekvés csökkentheti az agykárosodást és más szövődményeket is!

A stroke-ot esetenként egy átmeneti agyi keringési zavar előzheti meg, az úgynevezett átmeneti iszkémiás roham vagy röviden TIA (transient ischemic attack). A TIA hasonló tüneteket mutat, mint a stroke, azonban ezek a panaszok általában 24 órán belül meg is szűnnek. A tünetek (pl: beszédzavar, féloldali izomgyengülés, látásvesztés) gyors enyhülése miatt sajnos sokan nem veszik komolyan ezeket a jeleket, holott ez már a stroke-ot megelőző figyelmeztetés.

Amennyiben voltak már hasonló panaszai, forduljon mielőbb orvoshoz, és kérjen neurológiai kivizsgálást! Azon páciensek esetében, akik egy TIA-t követően rövid időn belül orvosi ellátásban részesültek, ritkábban fordul elő stroke.

Időpontfoglalás