H-8230 Balatonfüred, Gyógy tér 3.
Időpontfoglalás (H-P: 09-17h): 06 20 280 3939

Blog

Minden, amit a koronavírus PCR tesztről tudni érdemes

A koronavírus elleni küzdelem egyik fő eszköze a WHO ajánlása alapján tesztelés. Mára a  SARS-CoV-2 kimutatására többféle diagnosztikai teszt létezik.  Az aktuálisan zajló fertőzés megítélésére a PCR teszt alkalmazása javasolt, mely fájdalommentes, kis kellemetlenséggel jár, eredménye pedig két munkanapon belül megérkezik. Erre az eredményre van szükség ahhoz, hogy külföldről hazatérve az utazó mentesüljön a kéthetes, házi karantén alól. Cikkünkben összefoglaltunk mindent, amit tudni érdemes a balatonfüredi Tagore Medical Centerben is elérhető PCR koronavírus-tesztről.

Hogy zajlik a tesztelés?

A PCR koronavírusteszt a betegséget okozó vírus örökítőanyagát mutatja ki a vizsgált mintából, ami igazolja a vírus jelenlétét. A vizsgálat során az orr-; és a garat nyálkahártyáról veszünk mintát, ami teljesen fájdalommentes, de némi kellemetlen érzéssel járhat. A páciensnek fel kell köhögni valamennyi váladékot, majd a mintavételi eszköz segítségével levételre kerül sor az orrból és a garatból is. A mintavétel néhány percet vesz igénybe.

Hogy érdemes készülni a vizsgálatra?

A Tagore Medical Centerben a reggeli és a délelőtti órákban van lehetőség tesztelésre. A PCR koronavírusteszt csaknem 100%-ban képes azonosítani a fertőzötteket, de az eredmény pontos meghatározása miatt a tesztet éhgyomorra, fogmosás nélkül javasolt elvégezni. Fontos, hogy rendelőnkben kizárólag a szájat és orrot eltakaró maszkban tartózkodhatnak a páciensek, melyet természetesen a mintavétel idejére levehetnek. A mintavétel a szokásos rendelési időn túl, elkülönített helyiségben zajlik levegő és felületfertőtlenítés mellett. A betegség acut tüneteit (láz, fáradtság, száraz köhögés, izomfájdalom, orrdugulás, torokfájás, hasmenés, légszomj) mutató páciensek esetében nem áll módunkban a vizsgálatot elvégezni, ilyen esetben haladéktalanul forduljon háziorvosához.

Mikor lesz eredmény?

A vizsgálat eredményére maximum két munkanapot kell várni, a páciens e-mailben kapja meg a PCR tesztje eredményét. 

Hogy lehet bejelentkezni?

A PCR vizsgálatra a +36 20 280 3939 telefonszámon, az info@tagoremed.hu email címen, valamint a https://tagoremed.hu/idopontfoglalas menünponton keresztül a honlapon is lehet jelentkezni. Hétfőtől péntekig várjuk a pácienseket a reggeli és délelőtti órákban – kizárólag bejelentkezés alapján, előre egyeztetett időpontban.

Hogy váltható ki PCR koronavírus-teszttel a hatósági, házi karantén?

Magyarországon 2020. szeptember 1. óta megváltoztak a beutazási szabályok. A külföldről visszatérő magyar állampolgárnak (illetve az ő magyar állampolgársággal nem rendelkező családtagjának) hatósági, házi karanténban kell maradni 14 napig. Ez alól mentesülhet, aki 5 napon belül, 48 óra különbséggel két negatív PCR-tesztet produkál. Nem magyar állampolgár személyforgalomban Magyarország területére - törvényben vagy kormányrendeletben meghatározott kivétellel - nem léphet be.

Annál is végezhető PCR teszt, aki nem külföldről érkezett haza?

Igen, a PCR teszt elvégzése nincs utazáshoz kötve, bárki meggyőződhet róla, hogy jelen van-e a szervezetében a koronavírus.

Mennyibe kerül a PCR koronavírusteszt?

A Tagore Medical Centerben 30 000 Ft a PCR koronavírusteszt, továbbá 3 000 Ft a mintavétel díja. Amennyiben a páciens nem a rendelőben, hanem otthon végezné el saját magának a mintavételt, akkor mintavételi díj nélkül, 30 000 Ft-ba kerül a teszt. FONTOS, hogy a kéthetes, házi karantén alól kizárólag a rendelőben, szakember által levett minta (negatív eredménye) alapján mentesülhet!

Mi a teendő, ha a betegség tüneteit tapasztaljuk?

Ha a koronavírus bármely tüneteit tapasztaljuk (láz, fáradtság, száraz köhögés, izomfájdalom, orrdugulás, torokfájás, hasmenés, légszomj), maradjunk otthon! Ebben az esetben semmiképp ne menjünk tesztelésre, sem a háziorvosi rendelőbe. A háziorvost telefonon érjük el, aki koronavírus-fertőzés gyanúja esetén tájékoztatást ad a további teendőkről.

 

Időpontfoglalás