Kövessen bennünket!
Foglaljon hozzánk időpontot applikációnkkal vagy +36 20 280 3939 +36 20 412 6828

Blog

Koronavírus: miért jó az antigénteszt?

Az antigén gyorsteszt a PCR-teszthez hasonlóan az aktuális fertőzöttséget jelzi. A mintavétel az orrgarat nyálkahártyáról történik, az eredményre azonban csupán perceket kell várni. Hogy mi a különbség a két teszt között, mikor és miért érdemes az antigéntesztet választani, cikkünkből kiderül!

Az aktuális koronavírus-fertőzöttséget a PCR-teszt képes kimutatni a legérzékenyebben, a naponta nyilvánosságra hozott fertőzésszámok is döntően ezen tesztek eredményén alapulnak. Új lehetőségként jelentek meg a járvány elleni küzdelemben az antigénalapú tesztek, melyek szintén az aktuális fertőzöttséget mutatják, de óriási előnyük, hogy eredményük perceken belül rendelkezésre áll.  Tünetek megjelenése esetén az antigén teszt kiváló érzékenységgel és pontossággal igazolja a COVID-fertőzést, tünetmentes egyéneknél azonban a PCR teszthez képest elmarad a találati érzékenysége, nem azonosít minden fertőzöttet.

Az antigéntesztek gyorsaságuk és tünetes betegeknél mutatott jó pontosságuk miatt óriási segítséget nyújtanak a kialakult járványhelyzetben.

Lássuk, miért alkalmazza őket egyre több ország világszerte!

A PCR-teszt során az orrból és garatból vett mintát egy speciális oldatba keverik, majd laboratóriumi vizsgálat során derül ki, hogy tartalmaz-e specifikus koronavírus örökítőanyagot vagy sem. Az eredmény közel 100%-os pontosságú lesz, de költséges és időigényes is: akár több napot is kell várni a páciensnek az eredményre, mire a laboratóriumból megérkezik a válasz.

Az antigénteszt ára jóval kedvezőbb, mivel nem igényel bonyolult eljárást, nem szükséges a laborba eljuttatni a mintát, és ráadásul azonnali eredményt biztosít. Orrgarat nyálkahártyáról történik a mintavétel, melyet megelőző két órában tilos az étel-, italfogyasztás, valamint a dohányzás. A teszt a koronavírus tüneteit (köhögés, szaglásvesztés, nehézlégzés, láz/hőemelkedés) mutató egyének esetében 99%-os pontossággal mutatja meg a fertőzés tényét.

Mi szól még az antigénteszt mellett?

A járvány terjedésének csökkentése érdekében az a legfontosabb, hogy minél előbb kiderüljön, hogy kik hordozzák, kik terjesztik a legerősebben a vírust. Az antigéntesztek erre tökéletes megoldást nyújtanak, hisz elég nagy pontossággal és azonnal mutatják ki a fertőzöttséget. Pozitív eredmény esetén a vizsgált egyénnél PCR-teszt megerősítésre nem szükséges, ez esetben a hatósági járványügyi szabályok lépnek életbe. Negatív eredmény esetén azonban nem zárható ki teljes biztonsággal a vírus-hordozás lehetősége, a PCR-teszt elvégzése javasolható, ha szükséges.

A balatonfüredi Tagore Medical Centerben mindkét teszt elérhető.

X Tagore Med - Széchenyi 2020