Kövessen bennünket!
Foglaljon hozzánk időpontot applikációnkkal vagy +36 20 280 3939 +36 20 412 6828

Blog

Egyedülálló állapotfelmérő vizsgálat lezajlott koronavírus-fertőzés után

Post-COVID állapotfelmérés részletgazdag terheléses légzésfunkciós vizsgálat (spiroergometria) a Közép-Európai régióban egyedülálló módon csak a Tagore Medical Centerben!

Lezajlott koronavírus-fertőzés után sokan úgy érzik, gyorsabban elfáradnak, nem bírják a lépcsőzést vagy az emelkedőket, ugyanakkor mások teljes tünetmentességről számolnak be a megszokott tevékenységeik során. Hátterében a tüdő, a szív és az izmok gyengesége lehet, legtöbbször a szervezet oxigénellátásának megváltozása állhat. COVID-fertőzés után előfordulhat, hogy a tüdőnek egy része nem képes oxigént felvenni és a szervezetbe juttatni, vagy más esetekben a szív teljesítménye csökken, és nem képes megfelelő mennyiségű vért továbbítani az izmokhoz.

Mivel az emberi szervezet nagy tartalékokkal rendelkezik, így nyugalomban az egészséges tüdőrészek kompenzálhatják a kóros tüdőelváltozásokat, így például a tüdőfibrózis (hegesedés) a tüdő egy kisebb részét érintheti.  A képalkotók, így a CT vagy mellkas-röntgen, a szívultrahang, az EKG, a vérvizsgálatok, elképzelhető, hogy nem mutatnak eltérést, mert ülő vagy fekvő helyzetben a szervezet tartalékai működésbe lépnek.

Miért fontos időben felismerni ezeket az elváltozásokat?

Mind a szív, mind a tüdő funkciója az életkorral is csökken. Ez dohányzóknál vagy szív-érrendszeri betegségekkel élőknél kifejezettebb lehet, de egészséges embereknél is évről évre hanyatló tendenciát mutat. Azért fontos időben felismerni mindezt, mert a tüdő és a szív munkájában történő elváltozás elképzelhető, hogy ma még csak nagyobb terhelés során jelentkezik, későbbi életkorban pedig egyre kisebb, akár otthoni tevékenység során is előfordulhat.

A spiroergometria fájdalmatlan, kb. 10-15 percet vesz igénybe, futópadon vagy kerékpáron történik (a teljes konzultáció kb. 1 órát vesz igénybe). A kilélegzett levegő összetételét, vérnyomás, pulzus, EKG, oxigén-saturáció mérésével a szervezet oxigénfelvételét, tejsavképződést, maximális fizikai teljesítőképességét számos további élettani paraméter mellet tudjuk mérni. Teljesen új, országos szinten is a legmodernebb elemző szoftver segítségével végezzük a vizsgálatot.

A spiroergometriát többek között sportolók részére és (tüdő) műtétek előtti vizsgálatokra fejlesztették ki, ahol azt modellezik, hogy a tüdő egy részének eltávolítása után képes-e a szervezet kellő mennyiségű oxigén felvételére. 

Összességében elmondható, hogy ez az egyedülálló, részletgazdag vizsgálat segíthet COVID előtti életünk visszanyeréséhez, kondíciónk részletes elemzésével olyan információkhoz juthatunk, mely segíti rendszeres testmozgás újrakezdésének tervezésében, az egészségtudatosság növelésében.

Mikor javasolt a vizsgálat?

 • Egészséges egyénekben állapotfelmérés, testmozgás megkezdése előtt
 • Terheléskor jelentkező panaszok setén
 • Fulladás/nehézlégzés hátterének tisztázására
 • Tüdő és szívbetegség optimális kezeléséhez
 • Edzésterv kialakításához
 • Lezajlott koronavírus-fertőzés után
 • Műtétek előtt
 • Szívelégtelenség esetén rizikóbecsléshez
 • Dohányzással összefüggésbe hozható betegségek korai felismeréséhez

Ez a különlegesen részletgazdag vizsgálat számos, más módon fel nem mérhető információval szolgál:

 • a szervezet teljesítőképességéről,
 • a szív állapotáról,
 • esetleges koszorúér-problémákról,
 • a tüdő teljesítőképességéről,
 • és a szervezet oxigén-szállító kapacitásáról.

Alkalmazásával már igen korai szakaszban felismerhetők kóros eltérések, de felmérhető az adott fizikális állapot, teljesítőképesség is.

 

A cikk szerzője a Tagore Medical Center tüdőgyógyász szakorvosa, Dr. Lohinai Zoltán.

X Tagore Med - Széchenyi 2020