Kövessen bennünket!
Foglaljon hozzánk időpontot applikációnkkal vagy +36 20 280 3939 +36 20 412 6828

Blog

Egészséges étkezés út közben - jótanácsok Spindler Eszter dietetikustól

A nyár a kikapcsolódásról, a nyaralásról és az utazásokról is szól. Ilyenkor érdemes előre terveznünk, hogy fel tudjunk készülni az étkezési lehetőségeinkre. Célszerű a diétánknak megfelelő étkezést a nyaralás alatt is tartani. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy kis mértékben ne térhetnénk el alapvető táplálkozási elveinktől, hiszen a nyaralás az idegen kultúrák és a gasztronómia megismerését is magába foglalja, de próbáljuk meg ilyenkor is követni az egészséges diéta alapelveit, és törekedjünk a kellő mennyiségű zöldség,- és fehérjebevitelre, illetve a megfelelő szénhidrátfogyasztásra. A testmozgás és a stresszkezelés mellett az egészséges táplálkozás szintén csökkenti az életmódbeli betegségek kockázatát. Az egészséges táplálkozás a jó egészség alappillére, de ez nem mindig jelenti azt, hogy ezt könnyű lenne betartani.

 

Hogyan tartsuk diétánkat a nyaralás alatt is?

  • Javasoljuk, hogy a tányér fele álljon zöldségből, ami lehet összeválogatva nyers, friss salátaféle vagy párolt, alacsony keményítő tartalmú sült, grillezett zöldségféle.
  • A tányér egyik negyede álljon jó minőségű teljes értékű fehérjéből, s lehetőleg rántott hús helyett grillezett hús- vagy halfélét fogyasszunk.
  • A tányér maradék negyede pedig legyen jó minőségű szénhidrát forrás, mint például petrezselymes burgonya, rizs, quinoa.
  • Fontos, hogy ne hagyjunk ki étkezéseket! A napi háromszori étkezést mindenképp tartsuk és ezen felül délutánra építsünk be gyümölcsöket, olajos magvakat, esetleg tápiókapudingot.
  • Ha fagylaltot szeretnénk fogyasztani, akkor inkább válasszuk a magasabb gyümölcstartalmú sorbet típusút.
  • Az étkezések kihagyása önmagában nem jelent gondot, de könnyen a visszájára fordíthatja diétás célkitűzéseinket, hiszen így hirtelen megnő a vágyunk az olyan típusú ételek iránt, amelyek szénhidrátokban, zsírban és cukorban gazdagok.

Javaslatunk tehát az, hogy a nyaralás alatt is tervezzük meg az étkezéseket, de csak rugalmasan kezelve, hogy a fókusz továbbra is az utazáson és a pihenésen lehessen.

 

X Tagore Med - Széchenyi 2020