Kövessen bennünket!
Foglaljon hozzánk időpontot applikációnkkal vagy +36 20 280 3939 +36 20 412 6828

Blog

Dietetikusunk által vezetett fogyás sikertörténete

A Tagore Medical Center dietetikusa, Spindler Eszter egy igazi sikertörténettel jelentkezik:

„Páciensünk, Judit esetét szeretném bemutatni, ahol az életmódváltás révén, dietetikai módszerekkel jelentős és tartós fogyást tudtunk elérni és ezáltal kiváló esélyek mutatkoznak a cukorbetegségből való gyógyulásra is.

A 40 éves nő páciens már több éve diagnosztizált inzulinrezisztenciája kapcsán kialakult túlsúlya miatt keresett fel a Tagore Medical Center dietetikai tanácsadásán, dr. Hermányi Zsolt endokrinológus, diabetológus orvosa tanácsára. Judit inzulinrezisztencia betegségére egy tájékozódó rutin vérvétel, majd egy vércukor terhelés során derült fény. A cukorbetegség kezelésére gyógyszeres terápiát indított a kezelőorvos.

A páciens kiindulási súlya 86 kg volt, 162 cm magasság mellett (32,77 BMI, 1. fokú elhízás).

Az együttműködést 2023. decemberében kezdtük meg. Ezt megelőzően a páciens önállóan is diétázni kezdett, de csekély eredménnyel.

Az első találkozó alkalmával áttekintettük a korábbi leleteket, illetve tételesen átnéztük a vérvétel eredményét. Ezen információk birtokában vázoltam az eltérések valószínűsíthető okát, valamint az egyes paraméterek közötti összefüggéseket.

Egyértelműen megállapítható volt, hogy a fehérlisztet, a cukrot valamint a szénhidrátot jelentősebb mennyiségben tartalmazó ételek kifejezetten hátrányosak Judit anyagcserefolyamatait tekintve. Ezen összetevőket teljesen nélkülöző étrend összeállítására volt szükség.

A diéta hatékonyságának elősegítése céljából vitaminok és étrend kiegészítők (pl. szelén, Q10) szedését is javasoltam, valamint átbeszéltük az egyes tápanyagok tulajdonságait, azok egymásra gyakorolt hatását. Ez alapján egyértelművé tettük, hogy mely ételtípusokat, alapanyagokat kell előnyben részesíteni, illetve ezeket hogyan kell kombinálni, hogy a diéta a leghatékonyabb legyen.

Mivel ezek a paraméterek egyénre szabottak, nem standardizálhatóak, minden esetben páciensenként egyénre szabott étrendi tanácsokat javaslok.

A kezdeti konzultációt követően a páciens igyekezett minél szigorúbban tartani a megbeszélt elveket, és meg is indult a folyamatos fogyás. Egy hónapot követően kontrolláltuk a változást, majd szükség szerint tartottunk rövidebb egyeztetéseket. Judit 5 hónap elteltével 23,5 kg súlyfeleslegtől szabadult meg, és további 15 kg leadása a cél. Már most is sokkal energikusabbnak érzi magát és jobb a közérzete is, hosszú idő után pedig van kedve és ereje is sportolni. A mozgás típusát és gyakoriságát is együtt határoztuk meg, ezáltal is tartósabb eredmény érhető el.

Judit is megosztotta velünk a tapasztalatait:

„Az Eszterrel történt első konzultáció után próbáltam tartani a heti maximum 1 kilós fogyást. Figyelnem kellett rá, hogy ne hirtelen fogyjak sokat, mivel azt nehezebb lett volna hosszabb távon fenntartani. A tanácsadás során egy kötetlen beszélgetés során mondtam el a korábbi étkezési szokásaimat, megbeszéltük a laboreredményeimet, hogy milyen testmozgást szoktam végezni. Már az első alkalom során kaptam egy hazai ellátóláncra vonatkozó bevásárlólistát egyszerűen beszerezhető hozzávalókkal, valamint könnyen elkészíthető ételrecepteket. Eszter emellett javasolt táplálékkiegészítőket is, illetve még azt is elmondta, hogy milyen típusú és gyakoriságú testmozgással egészítsem ki a diétát.

Őszintén szólva az igazi sikerhez életmódváltás kell, ami igazából akkor hatásos, ha a közvetlen környezeted is támogat ebben. Fontos, (legfőképp a folyamat elején) hogy szigorúan be is tarts mindent. Komoly odafigyelést igényelt az elején, hogy számolni, mérni kellett minden ételmennyiséget és ezzel együtt a vércukorszintet is. Idővel ez már rutinosabban történik.

Az átállás nagyon nehéz volt! Nagyjából az összes olyan ételt, amit szeretek, el kellett felejtenem. De mivel csak a kitűzött cél lebegett a szemem előtt, ezért mindent megtettem a változás érdekében. Egy idő után már annyira a mindennapjaim részévé vált az új életmód, hogy most már el se tudnám képzelni, hogy úgy éljek, mint korábban. Az első egy hónap után már teljesen hozzászoktam az ízekhez, rájöttem, hogy egyáltalán nem „ehetetlenek” az egészséges ételek. A változás viszont nagyon is megéri! Végre ismét tudok sportolni és sokkal több energiám van, mint korábban. Egész más embernek érzem magam.

Köszönöm Eszternek, hogy segített nekem abban, hogy érdemes elindulni ezen az úton. Köszönöm a sok jótanácsot és a bíztatást, a folyamatos egyeztetéseket. Nélküle nem sikerült volna!„

Itt talál bővebb információt Spindler Eszterről: https://tagoremed.hu/orvosaink?id=31

Időpont foglaláshoz, kérjük kattintson ide: https://medicall.cc/idopontfoglalas/tagoremedical/doctors?specializationId=52588&doctorId=429276

 

X Tagore Med - Széchenyi 2020