H-8230 Balatonfüred, Gyógy tér 3.
06 20 280 3939 | 06 20 412 6828

Szolgáltatásaink

Aneszteziológia

Az anesztézia görög eredetű szó, melynek jelentése: “érzés nélküli” érzéstelenítésre szakosodott ága, amelynek elsődleges célja, hogy az eszméletlen, vagy a külső behatásokat elhárítani képtelen állapotban lévő beteg életfunkcióit fenntartsa, továbbá, hogy a műtéti beavatkozás alatt biztosítsa a teljes fájdalommentességet, együttműködve a sebész szakorvossal és az altató asszisztenssel.

 

Mivel foglalkozik az aneszteziológus?

Az aneszteziológus orvos, köznyelven altatóorvos, feladata igen összetett. Tevékenységei közé tartozik a műtéti beavatkozások előtt a beteg állapotának felmérése, szükség esetén optimalizálása, valamint a műtét alatti és utáni érzéstelenítés, fájdalomcsillapítás biztosítása, a beteg életműködéseinek ellenőrzése, egyensúlyban tartása. Az aneszteziológus intenzív terápiás orvos is egyben, így a kritikus állapotú betegek ellátásában is jártas.

Mi történik pontosan egy aneszteziológiai szakorvosi vizsgálaton?

A műtéti beavatkozás előtt a beteg alapos orvosi kivizsgáláson esik át. Az előzetes kivizsgálás függ a műtét jellegétől és a műtő orvos javaslatától, a Tagore Medical Centerben több műtét előtti aneszteziológiai szakvizsgálati csomag is elérhető.

Az alapvizsgálat során a beteg állapotfelmérése és részletes rizikóbecslés történik, mely során az orvos részletesen kikérdezi a pácienst minden olyan körülményről, amely befolyásolhatja a műtét, és az altatás vagy érzéstelenítés sikerességét, ilyenek például:

  • az alkalmazott gyógyszerek,
  • korábbi vagy aktuális betegségek,
  • korábbi műtétek és azok lefolyása,
  • gyógyszerérzékenységek valamint
  • egyéb allergiák.

A korábbi anamnézis felvételét követően fizikális vizsgálat történik (vérnyomás- és oxigénszaturáció mérés, nyugalmi EKG), mely szükség esetén kiegészül laborvizsgálatokkal. Amennyiben a beteg állapota megköveteli, a szakvizsgálat során lehetőség van egyidejűleg részletes kardiológiai kivizsgálásra is szívultrahanggal kiegészítve.

A meglévő állapotfelmérő vizsgálatok eredményeit aneszteziológus szakorvosunk elemzi, majd javaslatot tehet egyéb a műtéthez szükséges hiányzó szakorvosi vizsgálatokra (mellkas röntgen, ultrahangvizsgálat, egyéb diagnosztikai illetve szakorvosi vizsgálatok), és átbeszéli a pácienssel a műtét előtti teendőket, szükség szerint visszahívja egy közvetlenül a műtétet megelőző vizsgálatra.

 

Időpontfoglalás

Kedves Páciensünk!

Kérljük, kattintson az itt található gombra az online időpontfoglaláshoz.

Időpontfoglalás telefonon:
munkanapokon 9:00 és 17:00 óra között lehetséges.

Telefonszám: 06 20 280 3939

Vissza