Kövessen bennünket!
Foglaljon hozzánk időpontot applikációnkkal vagy +36 20 280 3939 +36 20 412 6828

Blog

A D-vitamin valóban megvédhet a koronavírus fertőzéstől?

A D-vitamin és a koronavírus-fertőzés lehetséges kapcsolatáról több friss tanulmány is született a közelmúltban: egyes kutatások jelentős összefüggést találtak a vitaminhiány és a megfertőződés kockázata között, mások kimutatták, hogy a D-vitamin nagy dózisa jelentősen csökkentette a COVID-19 betegek intenzív osztályon történő kezelésének szükségességét, a súlyos szövődmények létrejöttét. 

 

Egy felmérés szerint a magyar lakosság harmada jelentős D-vitamin-hiányban szenved. Mivel a D-vitamin jelentős részben a bőrben napfény hatására képződik, az őszi-téli hónapokban kifejezetten csökken a szervezet D-vitamin szintje. Ugyanakkor egyre több régi és friss kutatási eredmény igazolja, hogy a D-vitamin csökkentheti a koronavírus fertőzés kockázatát, megvédhet a COVID-fertőzés súlyos szövődményeitől, így a koronavírus-járvány ideje alatt különösen ajánlott D-vitamin szint mérése, és ha szükséges, a D-vitamin megfelelő pótlása a szervezetben.

A kutatások eredményei

Spanyol kutatók arra a megállapításra jutottak, hogy a D-vitamin nagy valószínűséggel csökkenti a vírus-fertőzés súlyosságát. A vizsgálat részeként 76 kórházi betegből 50-et kezeltek kalcifediollal (a D-vitamin aktivált formájának nagy dózisa), és csak egy került közülük az intenzív osztályra. Azok közül a betegek közül, akiknek nem adták be a gyógyszert, 13 került az intenzív osztályra, ketten pedig meghaltak.

Egy másik, friss tanulmányt a Chicagói Orvostudományi Egyetem kutatói tették közzé.  A PCR teszttel igazolt fertőzések szempontjából egyértelmű összefüggést találtak a D-vitamin-hiány és a koronavírussal történő megfertőződés valószínűsége között. A kutatócsoport 489 beteget vizsgált meg, akik D-vitamin-szintjét egy éven belül ellenőrizték, mielőtt tesztelték volna őket a COVID-19-re. Azoknál a betegeknél, akiknél alacsony D-vitamin szintet igazoltak, majdnem kétszer nagyobb valószínűséggel jelentkezett COVID-19 pozitivitás, mint azoknál, akiknél megfelelő volt a vitaminszint.

A magyar lakosság nagy része D-vitamin-hiányban szenved

Szeretné tudni, hogy megfelelő-e a D-vitamin szintje?  D-vitamin szint mérése a Tagore Medical Centerben most akciós áron 5.200 Ft helyett 4.200 Ft.

Foglaljon időpontot telefonos ügyfélszolgálatunkon keresztül a +36 20 280 3939-es telefonszámon, vagy online!

Ha koronavírus-tesztet is csináltatna, a D-vitamin szint mérése PCR szűréssel csomagáron most: 23.700 Ft, antigén teszttel 13 000 Ft. 

X Tagore Med - Széchenyi 2020