H-8230 Balatonfüred, Gyógy tér 3.
06 20 280 3939 | 06 20 412 6828

Blog

Koronavírus: a túlélés záloga a gyors és precíz tesztelés!

A Tagore Medical Center tanácsai a COVID-19 fertőzés szövődményeinek hatékony kivédésére

 

Hazánkat súlyosan érinti a koronavírus-járvány második hulláma: a tavaszi időszakban észlelt alacsony fertőzöttség és kedvező halálozás után ősz folyamán sajnos a többi Európai országhoz hasonlóan jóval nagyobb napi esetszámokkal és emelkedő napi halálozással kellett szembesülnünk. Bár a halálos szövődmények első sorban az idős korosztályt érintik, több fiatal vagy középkorú betegnél is kialakulhat súlyos állapot és halálos szövődmény az adatok szerint. Ugyanakkor tavaszhoz képest lényegesen többet tudunk magáról a koronavírusról, a fő terjedési módokról és a kezelési lehetőségekről, ezeket a fontos szempontokat kihasználva sokat tehetünk azért, hogy megelőzzük a súlyos szövődményeket.

A koronavírus jellemzően cseppfertőzéssel és lebegő levegőrészecskéken (aeroszollal) terjed. A terjedést a beteg fertőző állapota mellett leginkább a fizikai közelség és a részecskék terjedésének sebessége határozza meg. Legnagyobb fertőzési veszélyt a nagy vírusszámot tartalmazó légúti váladék magas sebességgel történő kilégzése (éneklés, sporttevékenység) vagy kirobbanása (köhögés, tüsszentés) jelenti. Ennek megelőzésére szükséges az orrot és szájat elfedő maszk viselése és a távolságtartásra történő tudatos odafigyelés. Úgy tűnik a tárgyakon keresztül, vagy fizikai kontaktuson alapuló fertőzések sokkal ritkábbak.

A koronavírus fertőzés során néhány tünetmentes lappangási napot követően változó súlyosságú tünetek jelentkeznek: sok betegnél enyhe vagy mérsékelt nátha-szerű tünetek uralják a képet, melyekhez furcsa, szokatlan jelek társulhatnak, mint szag- és ízvesztés, szédülés, kifejezett levertség, izomgyengeség. Sajnos nincs teljes mértékben hatásos gyógyszer a koronavírus ellen, de kiemelten fontos a gyors és precíz diagnózis, mert a rendelkezésre álló terápiák  döntő többsége csak akkor hatékony, ha időben, a betegség kezdeti fázisában alkalmazzák őket.

Ezért bármilyen gyanús tünet jelentkezésekor, vagy COVID-19 fertőzött személlyel kialakult kontaktust követően szükséges a gyors tesztelés! Minden órán, minden napon amely a pontos eredmény kiderüléséig eltelik a beteg sorsa múlhat.

Ha a betegnél időben sikerül a COVID-19 fertőzés megállapítása, a vírus szervezeti terjedésére ható kezelési lehetőségek jó hatékonyságúak, melyeket a beteg tüneteinek függvényében otthon vagy kórházban kell alkalmazni (nagy dózisú D-vitamin, favipiravir, remdesivir, esetenként plazmaterápia). Ugyanakkor ha a betegnél már nem a vírus szaporodása és szervezetben történő szétterjedése, hanem a szervezet erre adott immunreakciója dominál, drámaian csökken a kezelések hatásossága, és igen meredeken fokozódik a súlyos szövődmények aránya.

Azért fontos a mihamarabb elvégzett megbízható tesztelés, mert egyre több klinikai vizsgálati adat támasztja alá, hogy a COVID-19 fertőzés súlyos vérrögképződési hajlammal is társulhat. Ezért közepes-súlyos tüneteket mutató betegeknél vérhigító kezelést kell kezdeni ennek megakadályozására. Sajnos több halállal végződő fiatal betegnél nem maga a koronavírus-fertőzés, hanem a következményes vérrögképződés és trombózis, tüdőembólia vagy agyi infarktus vezetett halálhoz.

Tehát nincs valódi gyógymód, de mégis saját kezünkbe vehetjük sorsunkat! Gyanús tünetek, környezetünkben megjelenő fertőzöttek esetén ne várjunk a diagnózissal, el kell indítani mihamarabb a tesztelést! Pozitív teszt esetén vannak sikerrel alkalmazható gyógyszeres lehetőségek, melyek a szövődményeket kivédhetik.

A tesztek között újdonság, hogy tavaszhoz képest a második hullámban már rendelkezésre állnak a fertőzés kimutatására szolgáló antigén gyorstesztek. Ezek a tesztek 5-15 percen belül eredményt hoznak, és a pozitív eredményük nagy biztonsággal elfogadható. Ilyen tesztekkel szűrik a lakosságot már Ausztria és Szlovákia után Magyarországon is, az antigén teszt jól mutatja az élő, fertőzőképes vírus jelenlétét, tehát az így kiszűrt személy nagyon fertőző és elkülönítendő.  

Ha valaki tünetes, vagy a környezetében állók között megjelent a COVID-19 fertőzés, de az antigén gyorsteszt negatív eredményt mutat, javasolt a PCR teszt alkalmazása. A PCR teszt a legérzékenyebb teszt módszer, mely nem csak az élő, de az elpusztult és nem fertőzőképes vírus jelenlétét is kimutatja. A PCR tudja legérzékenyebben megmutatni, kapcsolatba kerültünk-e a vírussal, megjelent-e egy munkaközösségben, családban a vírus, de a pozitivitás nem jelent feltétlenül fertőzőképességet: sokszor a már nem fertőző, gyógyult betegekben hetekig is kimutatható még a vírus.

Azoknál, akik hetekkel a gyanús tüneteik után szeretnék tudni, hogy a tüneteikért vajon COVID-19 fertőzés tehető felelőssé vagy csak egy sima influenzán estek át, már rendelkezésre állnak antitest-vizsgálatok. Ezekből létezik gyorsteszt alapú, mely azonnali eredményt ad, és nagylaboratóriumban elemzett IgM és IgG szintet mérő antitest-vizsgálat, mely pontosan megmutatja, mekkora a képződött ellenanyagaink vérszinte és mekkora lehet a védettségünk mértéke a vírustól. 

Összességében tehát a korai, megfelelően megválasztott COVID-tesztekkel lehet a leghatékonyabban elkerülni azt, hogy egy megfertőződött személynél súlyos, akár halálos szövődmények alakuljanak ki. Ezért nem szabad a tesztelést halogatni, a saját esélyeinket rontjuk a várakozással.

A balatonfüredi Tagore Medical Centerben az összes fent említett COVID-19 diagnosztikára alkalmas teszt elérhető már nem csak a rendelői mintavétellel, hanem azonnali, helyszíni kiszállással is a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatával való együttműködésben. Magánszemélyeknél azonnali mintavétellel helyszíni kiszállás kényelmi szolgáltatásával, cégek, közösségek tesztelésére pedig a helyi sajátosságok alapján összeállított egyedi tesztelési stratégiával biztosítjuk a hatékony védekezést.

Vegye sorsát saját kezébe és ne várjon a bizonytalanságban amíg már késő lesz!