Kövessen bennünket!
Foglaljon hozzánk időpontot applikációnkkal vagy +36 20 280 3939 +36 20 412 6828

Blog

Koronavírus okozta megbetegedés (COVID – 19) megelőzését célzó tippek, tanácsok

Sajnos hazánkat is elérte az új koronavírus (SARS-CoV-2) okozta légúti megbetegedés (COVID - 19). A betegség gyorsabban terjed, mint a normál influenza és lefolyása bizonyos esetekben rendkívül komoly szövődményekkel (légzési elégtelenség, gépi lélegeztetési igény, súlyos tüdőkárosodás) járhat. Mivel új típusú kórokozóról van szó és nincs korábbi tapasztalat alapján kialakult immunitás, szervezetünk erőteljesen fogékony a fertőzésre. Jelenleg nem áll rendelkezésre igazoltan hatékony gyógyszer vagy vakcina a kezelésre és megelőzésre, ezért az egyetlen hatékony lehetőségünk a fertőzés elkerülése, a megelőzés. A kínai és nyugat-európai járványügyi adatok alapján az alábbi csoportok különösen fogékonyak a fertőzésre: 

 • Férfiak (a súlyos szövődménnyel járó megbetegedések 3:1 arányban főként a férfiakat érintik)
 • Évek óta magasvérnyomás vagy cukorbetegség miatt kezelt egyének
 • Súlyos krónikus obstruktív légúti megbetegedéssel bíró betegek (COPD-s, asthmas betegek)
 • Korábban keringési betegségekkel kezelt, szív- és érrendszeri eseményen (stroke, agyi infarktus) átesett személyek
 • Idős, 75 év feletti, korábbi társbetegségekkel bíró egyének

Sajnos a statisztikák alapján fiatalabb, 30-60 év közötti egyéneknél is előfordulhat súlyos, légzési elégtelenséggel és intenzív osztályos kezeléssel uralható betegség, ezért nem lehet a COVID-19 megbetegedést sima influenza-szerű betegségnek tekinteni és a fiatal korosztályban is szükséges a megfelelő megelőzés! Az influenza halálozási arányához képest sajnos 10-szeres az elmúlási mutató az új koronavírus esetén. 

Mivel nincs igazoltan hatékony kezelési mód, a legfontosabb a megelőzés, mely részben a szervezetünk optimális védekezőképességének fenntartását, másrészt a járvány terjedésének akadályozását célozza.  

Jelenleg állatkísérletes és kis csoportos humán adatok alapján az alábbi bíztató lehetőségeink vannak a megelőzésre: 

 • Cink-pótlás: SARS-CoV-2 vírussal végzett sejtkultúrás kísérletekben a sejten belülre bejuttatott Zn2+-ionok leállították a vírus szaporodását. Napi javasolt Cink-bevitel: 25 mg.
  Forrás: https://journals.plos.org/plospathogens/article?id=10.1371/journal.ppat.1001176
 • Quercetin: a flavonoidok közé tartozó, antioxidánsként nyilvántartott hatóanyag jelentősen segíti, hogy a Zn2+-ionok képesek legyenek átjutni a sejtfalon (cink ionofor). Ez alapvetően fontos lépés, hogy a cink a vírusgátló hatását kifejtse. Érdekesség, hogy a Quercetinnek direkt vírusgátló hatása is lehet, már az Ebola-járvány idején is sikerrel alkalmazták a fertőzés megelőzésére. Napi 500 mg alkalmazása javasolt. 
  Források: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4728566/pdf/viruses-08-00006.pdf, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27297486
 • D3-vitamin: a D-vitamin pontos szerepe a légúti fertőzések elkerülésében nem pontosan tisztázott, de több klinikai vizsgálat egybehangzó eredménye szerint a moderált dózisú (napi 400-800 NE) D3-vitamin-pótlás hatékonyan csökkentette a légúti fertőzések kockázatát.
  Forrás: https://www.bmj.com/content/356/bmj.i6583
 • Fogyasszunk sok folyadékot! A bőséges folyadékfogyasztás segíti, hogy a légutakban termelődő védő filmréteg is kellően folyékony és könnyen kiválasztható legyen, ellenkező esetben a besűrűsödött légúti váladék eltávolítása jelentős ellenállásba ütközhet.  
 • Csökkentsük az alkohol-fogyasztást! A közhiedelemmel ellentétben az alkohol fogyasztása nem semlegesíti a szervezetünkben lévő vírust, ugyanakkor a fogyasztás mértékével arányosan csökken saját immun-rendszerünk védelmi hatékonysága. 
 • Hagyjuk abba a dohányzást! A légzőrendszerünket terhelő, gyulladásos állapotot provokáló dohányzásról való leszokásra most van igazán szükség, hiszen a dohányosoknál a súlyos légúti szövődmények kialakulásának kockázata jelentősen fokozott. 
 • Igyekezzünk sokat pihenni és kerülni a stresszt! Fogyasszunk vitamindús, gyümölcsökben gazdag táplálékot, különösen kerüljük a cukros italokat és cukrozott édességeket.  Immunrendszerünknek szüksége van a kellő mennyiségű alvásra, pihenésre. 
 • Használjuk ki a napfényt! A tavaszi napfény már elég erős ahhoz, hogy UV sugarai esetlegesen bőrünkön lévő vírusokat inaktiválja. A napfény által termelt D-vitamin csökkenti a légúti fertőzések veszélyét. 

A koronavírus a normál influenzához hasonlóan cseppfertőzéssel és kontakt átadással terjed, az orrból vagy szájból származó apró cseppek (aeroszol) vagy direkt érintkezés útján (pl. kézfogás). Emiatt óriási jelentőségű a higiéniai szabályok fokozott betartása és a fizikai érintkezés minimalizálása, a szociális távolságok fokozása (social distancing). 

 • Aki teheti, maradjon otthonában! Csak a feltétlenül szükséges okok miatt menjünk közösségbe. 
 • Tartsunk embertársainktól 2 méter távolságot! A vírus átjutása szempontjából minél közelebb vagyunk, annál nagyobb a kockázat. 
 • Kerüljük az üdvözlés közeli formáit: kézfogás, puszi, ölelés a múlté!
 • Gyakran és alaposan mossunk kezet! A legjobb a szappanos kézmosás, mely a vírus működéséhez elengedhetetlen burkot eltávolítja. 
 • Emberek közelében és zárt légtérben viseljünk szájmaszkot! Ne dőljünk be a félretájékoztatásnak, már a sima sebészi szájmaszk is jelentősen csökkenti a fertőzés kockázatát. 
 • Köhögéskor, tüsszentéskor használjon zsebkendőt, melyet használat után dobjon el!

A fenti óvintézkedésekkel jelentősen csökkenthetjük a megbetegedések számát és a betegség terjedését. Kérjük, hogy ügyeljen a saját és környezete egészségére!

Jó egészséget kívánunk minden kedves páciensünk részére!

 

A Tagore Medical Center csapata

X Tagore Med - Széchenyi 2020